Management

Governance
Ursula von der Leyen

EU broedt op radicaal plan voor EU-techstimulering

Handelstarieven en een fonds van 100 miljard euro moeten Europese techbedrijven opstoten in de vaart der volkeren.

Ursula von der Leyen © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com U.S. Secretary of Defense
23 augustus 2019

Handelstarieven en een fonds van 100 miljard euro moeten Europese techbedrijven opstoten in de vaart der volkeren.

De Europese Commissie heeft een plan voorbereid als antwoord op de Amerikaanse handelsagressie, de macht van de grote techbedrijven en de opmars van China als centrum van de technologie-ontwikkeling.

Het plan moet Europa helpen aan een toonaangevende rol op wereldniveau. Hoge Europese ambtenaren zouden nu het plan pluggen bij de aanstaande Europees president Ursula von der Leyen. Nieuwssite Poltico.com heeft het 173 pagina's tellende conceptdocument kunnen inzien.

De actie van de Europese Commissie is ingegeven door het steeds verder wegzakken van de Europese techindustrie als speler van betekenis. Waar vroeger bedrijven als Nokia, Ericsson, Siemens, Alcatel en Philips toonaangevend in de wereld waren en bijvoorbeeld de basis legden voor de huidige mobiele communicatie, zijn Amerikaanse spelers als Amazon, Facebook, Apple, Microsoft en Google inmiddels ruim 100 keer meer waard dan Europese topbedrijven als Spotify.

EU speelt niet meer mee

Daarnaast steken Chinese bedrijven als Baidu, Alibaba en Tencent de Amerikaanse techgiganten naar de kroon. "Europa heeft zulke bedrijven niet" staat te lezen in het document. Het investeringsfonds zou Europese techbedrijven moeten helpen opnieuw toonaangevende technologie te ontwikkelen.

Het technologiefonds van 100 miljard zou besteed moeten worden aan risicodragende kapitaalsinvesteringen, geld voor onderzoek en regionale ontwikkeling.

Oog om oog

Daarnaast behelst het plan een agressieve koers voor Europa ten opzichte van de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Trump links en rechts ontketent. Volgens het document zou de nieuwe Europese Commissie terug moeten slaan met eenzijdige handelstarieven op Amerikaanse goederen.

Ook pleit het document voor strengere regels om zo Chinese bedrijven te dwarsbomen bij deelname aan Europese aanbestedingsprocedures. Het is de opstellers van het document een doorn in het oog dat de Chinese overheid de eigen industrie op grote schaal subsidieert.

Brexit speelt rol

In hoeverre het plan kans maakt om omarmd te worden door de nieuwe Europese Commissie is niet duidelijk. Het scheelt dat vanaf 31 oktober het Verenigd Koninkrijk geen stem meer heeft in de besluitvorming, want de Britten zouden zich zeker tegen de voorstellen verzetten, volgens Politico. Het economisch beleid in Frankrijk en Duitsland neigt meer naar interventies.

1
Reacties
Peter Mul 23 augustus 2019 15:47

De VS, India en China zijn markten van resp. 350, 1.700 en 1.400 miljoen inwoners. Met de terechte maar lompe EEG regel van het voorkomen van marktdominantie van een partij schiet de EU zich in de voet. De grote marktpartijen in de EU zijn hierdoor dwergen op het internationaal handelsveld geworden. De handelsoorlog van de VS tegen landen of groepen, zoals de EU, waarin b.v. op auto's uit de VS soms wel 80% belasting wordt geheven en waar de EU nu moord en brand schreeuwt als de VS 15% op EU auto's zet, zal voor de VS een grandioos positieve zet blijken te zijn, immers nu al hebben duizenden VS bedrijven die hun productie geoutsourched hebben naar China, aangegeven of naar de VS terug te keren of zich te verplaatsen naar Indonesië, Brazilië, Mexico, enz. Met deze "investeringsplannen" degradeert de EU zichzelf snel naar een medelijwekkende economische dwerg.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.