Management

Juridische zaken
Margrethe Vestager

EU bekijkt klacht Spotify tegen Apple

EU-commissaris Margrethe Verstager wil serieus kijken naar dubbelrol van Apple rondom streamingdiensten.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
14 maart 2019

EU-commissaris Margrethe Verstager wil serieus kijken naar dubbelrol van Apple rondom streamingdiensten.

De Europese Commissie gaat serieus kijken naar de klacht van Spotify tegen Apple. Dat zei EU-commissaris (mededinging) Margrethe Vestager in reactie op de door het van oorsprong Zweedse streamingbedrijf aangespannen aanklacht. Het team van Vestager neemt de aanklacht nog deze week in behandeling.

Volgens Spotify maakt Apple misbruik van zijn App Store, waar de streamingsapp Apple Music en die van concurrenten zoals Spotify te downloaden zijn. Zo zou Apple hogere kosten in rekening brengen bij Spotify, waardoor die app in gebruik duurder wordt dan Apple Music. Spotify wordt daarnaast naar eigen zeggen ook actief geweerd uit Apple-diensten als de slimme hulp Siri, de slimme luidspreker HomePod en de Apple Watch.

Vestager benadrukt de complexiteit van de zaak. "We gaan natuurlijk heel serieus kijken naar zo'n dubbele positie van Apple, die én een platformeigenaar én een concurrent is. Hoe moet je je gedragen als je eigen muziekdienst op een gegeven moment een bepaalde status in de markt heeft verworven?''

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.