EScience Center opgericht

4 maart 2011

Het centrum moet multidisciplinair en data-intensief wetenschappelijk onderzoek in Nederland versterken en het gebruik van innovatieve ICT voor onderzoek stimuleren. Op die manier hoopt het kabinet de ICT-toppositie in Nederland te versterken. Het centrum vestigt zich nog dit jaar op het Science Park in Amsterdam, op steenworp afstand van SARA en het European Grid Initiative.

De term eScience staat voor enhanced science, een nieuwe onderzoeksmethode waarbij mensen, kennis en gegevens worden samengebracht. Te denken valt aan zoektechnieken waarmee verschillende databases tegelijk worden doorzocht, geavanceerde computersimulaties of communicatietechnieken waarmee experts op afstand kennis met elkaar kunnen delen. EScience is niet alleen voor academische wetenschappers belangrijk, maar ook voor het bedrijfsleven, aangezien de uitwisseling van kennis tussen bedrijven onderling en academische instituten innovatie in de industrie versnelt.

“Belangrijk doel van het Netherlands eScience Center is het verbeteren van de coördinatie van het eScience-werkveld en daarnaast ICT inzetten als katalysator voor samenwerking over wetenschappelijke domeinen heen”, licht prof. dr. Jacob de Vlieg, voorzitter van de programmacommissie, toe. “Wetenschappelijke doorbraken vinden steeds vaker plaats op het snijvlak van disciplines en op basis van gezamenlijke inspanning. Het slim en innovatief combineren van eScience is bruikbaar in zowel alfa-, bèta-, als gammawetenschappen.”

De nieuwe organisatie levert support via een service-oriented omgeving aan diverse wetenschapsgebieden. Het e­Science Center zet een wetenschappelijke ICT-infrastructuur op, waarbij gebruik wordt gemaakt van bewezen technologieën en nieuwe ontwikkelingen uit de computational sciences op basis van open-sourcecode.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!