Development

Wetenschap
lampen

'Erken dat de computer ook een uitvinder is'

Computers moeten net als mensen patentrechten kunnen krijgen op hun uitvindingen

© CC0 - Pixabay,  jniittymaa0
19 oktober 2016

Het toekennen van patenten aan computers leidt tot meer aandacht voor het ontwikkelen van creatieve computers, beargumenteert Ryan Abbott, hoogleraar Law and Health Sciences aan de Britse University of Surrey.

Computers spelen al bij veel uitvindingen een rol, en die rol neemt in de toekomst alleen maar toe. Dan komt het punt waar mensen de rechten opeisen voor een uitvinding die ze eigenlijk helemaal niet hebben gedaan. Daarover kan dan discussie ontstaan met een remmend effect heeft op innovatie, stelt Abbott.

Geen science fiction

Hoewel voor velen het idee dat computers zelfstandig uitvindingen doen nog ver achter de horizon ligt, wijst Abbott er op dat bijvoorbeeld de tandenborstel met haren die kruislings op elkaar staan, is uitgevonden door een systeem met kunstmatige intelligentie genaamd  'The Creativity Machine'.

"Binnenkort doen computers routinematig uitvindingen en het is slechts een kwestie van tijd voordat computers het merendeel van de uitvindingen doen. Om dit proces te optimaliseren - en de positieve gevolgen die dat voor onze economie heeft - is het essentieel dat we onze wetgeving rond innovatie oprekken zodat ook computers daar onder kunnen vallen.

Ook bij patenttoekenning ligt taak voor computer

Abbott ziet ook een toekomst voor computers in het beoordelen van de inventiviteit van een patentaanvraag. Beter dan mensen is een computer in staat het hele aandachtsveld dat bij de patentaanvraag van belang is, te overzien.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!