Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Ericsson

Ericsson zet 1 miljard apart om corruptiezaak

Ericsson profiteert van Amerikaanse problemen Huawei, maar heeft zelf ook problemen met Justitie in de VS.

26 september 2019

Ericsson profiteert van Amerikaanse problemen Huawei, maar heeft zelf ook problemen met Justitie in de VS.

De Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson legt omgerekend meer dan 1 miljard euro apart in verband met een groot corruptieonderzoek in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt het bedrijf van ongeoorloofde praktijken in zes landen, waaronder China.

In 2013 maakte Ericsson al bekend dat het Amerikaanse onderzoek te maken heeft met betalingen in de jaren negentig voor het binnenhalen van contracten. Op de precieze details van de verdenkingen is Ericsson niet ingegaan nu bij de bekendmaking van de getroffen financiële voorziening.

Lange arm der wet

Het apart zetten van 1 miljard dollar duidt erop dat de telecomleverancier inschat een dergelijk bedrag te moeten betalen. Het zou daarmee één van de duurste corruptiezaken ooit zijn, weet persbureau Bloomberg.

Amerikaanse anti-corruptiewetgeving geldt als streng en boetes kunnen vaak erg hoog uitvallen. Aanklagers in de VS hebben bovendien de bevoegdheid buitenlandse bedrijven met Amerikaanse dochterondernemingen of beursnoteringen aan te pakken voor omkoping waar ook ter wereld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.