Loopbaan

Juridische zaken
Vrouwe Justitia

Equifax-hack leidt tot 4 maanden cel voor CIO

Ex-CIO Equifax krijgt celstraf, maar niet voor de recordbrekende hack zelf.

Vrouwe Justitia © CC0 Pixabay,  AJEL
1 juli 2019

Ex-CIO Equifax krijgt celstraf, maar niet voor de recordbrekende hack zelf.

De voormalige hoogste ICT-baas van het gehackte kredietbedrijf Equifax, die kort na de grote hack in 2017 al was opgestapt, gaat nu de gevangenis in. CIO Jun Ying is veroordeeld voor handel met voorkennis, waar hij ook schuld aan heeft bekend. Vlak voor de publieke bekendmaking van de digitale diefstal bij Equifax heeft hij zijn aandelenopties verkocht. Daarmee heeft de toenmalige CIO een dreigend verlies van zo'n 117.000 dollar vermeden en bijna 1 miljoen dollar verdiend.

Als CIO van Equifax was Ying eerder op de hoogte van de digitale inbraak waarbij persoonlijke informatie van meer dan 150 miljoen mensen is gestolen. Daaronder bevonden zich creditcardgegevens, huisadressen, geboortedata en andere gegevens waarmee identiteitsfraude valt te plegen. Het Amerikaanse ministerie van Jusititie meldt dat de toenmalige CIO toen hij weet had gekregen van de hack bij zijn werkgever zelf onderzoek uitvoerde naar de impact van soortgelijke datadiefstal op de beurskoers van een ander bedrijf. Vervolgens heeft hij later die ochtend al zijn aandelenopties verzilverd en die aandelen direct van de hand gedaan.

'Eigen gewin voorop'

De waarde van die beurstransactie was bijna een miljoen dollar, met een winst van bijna een half miljoen dollar. Nu terugrekenend blijkt dat hij anders een financieel verlies van 117.000 dollar zou hebben geleden. "Ying dacht eerst aan zijn eigen financiële gewin, voordat de miljoenen mensen wiens data waren blootgesteld door deze breach zelfs maar wisten dat zij slachtoffers waren", stelt Justitie in de persverklaring over Yings veroordeling.

Hij heeft hiermee het in hem geplaatste vertrouwen én het vertrouwen in zijn toppositie geschonden, aldus het ministerie. Handel in voorkennis schaadt ook het publieke vertrouwen in de aandelenmarkt, voegt een FBI-agent toe aan de kritiek van Justitie op het handelen van de ex-CIO. Oneerlijk voordeel halen uit voorkennis wordt dan ook met flinke inzet van middelen bestreden. De voormalige CIO is de tweede topman van Equifax die wordt bestraft voor handel met voorkennis van de hack.

SMS, websearch

Uit een sms van Ying aan een collega blijkt dat hij op vrijdag 25 augustus 2017 al wist dat het ging om een ernstige datadiefstal en dat de hack mogelijk bij Equifax zelf was gepleegd. Op maandag 28 augustus heeft hij op het web gezocht naar de beursimpact van de 2015-hack bij kredietrisicobedrijf Experian. Vervolgens heeft hij diezelfde ochtend nog zijn aandelenopties omgezet in aandelen en die verkocht. Op 7 september heeft Equifax publiekelijk bekend gemaakt dat het was gehackt. Ying is nu veroordeeld tot 4 maanden cel, een boete van 55.000 dollar en het betalen van restitutie à 117.117, 61 dollar.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.