Overslaan en naar de inhoud gaan

EPD toegankelijk voor VS?

Twee meningen die dus lijnrecht tegenover elkaar staan. Van de week nog liet de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) weten, dat het nieuwe elektronisch patiëntendossier niet verplicht is, een goede beveiliging heeft en artsen en apothekers er niets aan verdienen. Hoogstens een paar dubbeltjes als compensatie voor de tijd die het hen kost om mensen voor te lichten en aan te melden bij het systeem.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Amerikaanse priemende ogen

De NOS meldt, dat er onrust is, die is ontstaan doordat het systeem voor het patiëntendossier wordt gebouwd en beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat heeft 2 vestigingen in Nederland, maar het valt onder het Amerikaanse moederbedrijf en dus ook onder Amerikaanse wetgeving zoals de Patriot Act.

Zelfde probleem als bij cloud

Bedrijven die kiezen voor opslag van hun gegevens in de cloud zullen heel goed moeten uitkijken waar die cloud gehost wordt. Als dat in een gebied gebeurt waar de Amerikaanse wergeving geldt, of toepasbaar verklaard kan worden, dan kan de Patriot Act worden aangeroepen. Dan hebben Amerikaanse overheidsdiensten het recht om inzage te eisen in de opgeslagen gegevens.

Privacy aan de wilgen

Organisatie Bits of Freedom (BoF) ziet met lede ogen aan dat Europa de regels voor privacy wil versoepelen. Sinds de Europese Commissie in januari aankondigde de Europese privacyregels te gaan herzien, lopen bedrijven de deur plat bij leden van het Europese Parlement. Het overgrote deel van deze lobbyisten heeft hetzelfde doel: meer ruimte krijgen voor het gebruik van gegevens van de burger.

Daarom ging een groep van BoF deze week naar Brussel om tegenwicht te bieden aan al dat lobbygeweld. "We spraken bijna 25 beleidsmakers en politici in drie dagen, gemiddeld 1 per uur. Gewapend met onze standpunten en amendementen hebben we uitgelegd dat betere privacyregels hard nodig zijn. We kregen bizarre reacties. Een beleidsadviseur van het parlement had de handdoek al in de ring gegooid: 'I'm not a lawyer, I don't know much about data protection, but this is the way the world works.' En daar zijn wij het absoluut niet mee eens", aldus BoF.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in