Management

Wetenschap
Martin van den Berg

Enterprise architect is onmisbaar voor succesvolle IT-besluiten

Betere opleidingen moeten volwassenheid van EA-vakgebied vergroten.

Martin van den Berg © Sjaak Ramakers
11 september 2019

Dit jaar besteden organisaties en consumenten wereldwijd in totaal zo’n 3,79 biljoen dollar aan IT, volgens onderzoeksbureau Gartner. Geld dat wordt uitgegeven aan– niet zelden – ingrijpende en grote IT-projecten. Die eveneens niet zelden mislukken. Volgens Martin van den Berg, enterprise architect bij De Nederlandsche Bank, kan enterprise architectuur een waardevolle bijdrage leveren aan IT-investeringsbesluiten. Hij promoveert daarop vandaag aan de VU.

Hoewel Van den Berg ooit afstudeerde als bedrijfseconoom, werkt hij zijn hele leven al in de IT, waarvan een groot deel bij Sogeti. Daar was hij verantwoordelijk voor het opbouwen van de enterprise architectuur (EA) practice. In 2012 stapte hij over naar De Nederlandsche Bank om daar als enterprise architect aan de slag te gaan. Het was ook het jaar dat hij startte met zijn promotieonderzoek. “Ik heb mijn hele carrière al belangstelling voor architectuur en dan met name de rol daarvan in de strategische dialoog."

"Ik kwam, toen ik nog bij Sogeti werkte, veel bij grote organisaties over de vloer en dan wilde ik altijd weten of enterprise architecten betrokken waren bij strategische besluiten van de organisatie. Vaak hoorde ik dan dat ze pas vrij laat in het traject werden betrokken.” Het vakgebied is nog jong, merkt Van den Berg, maar het bleef hem altijd boeien en hij vroeg zich af hoe hij ervoor kon zorgen dat architecten eerder hun waarde kunnen toevoegen aan besluitvorming in een bedrijf.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!