Innovatie & Strategie

Wetenschap
Elon Musk in een Tesla

Elon Musk steekt geld in interface brein-computer

Het lijkt wellicht raar voor iemand die waarschuwt voor AI, maar een fusie tussen ons brein en computers is volgens Elon Musk de beste verdedigingslinie.

Elon Musk © Tesla
28 maart 2017

Het lijkt wellicht raar voor iemand die waarschuwt voor AI, maar een fusie tussen ons brein en computers is volgens Elon Musk de beste verdedigingslinie.

Elon Musk steekt geld in NeuraLink, een nieuwe start-up. Die werkt aan een aansluiting van het menselijk brein op computers. Dat meldt de Wall Street Journal.

NeuraLink werkt aan de ontwikkeling van technieken om het brein te beïnvloeden door de plaatsing van elektrodes in de hersenen. Dat werk heeft in eerste aanzet medische doeleinden. NeuraLink verwacht met zijn ontwikkelwerk mensen die lijden aan depressies en aan epilepsie te kunnen helpen.

Onderzoek naar beïnvloeding van de hersenen is op zich niet nieuw. Al 15 jaar terug lieten wetenschappers zien hoe het loopgedrag van een rat te beïnvloeden was via elektrodes in zijn hersenen. Het onderzoeksgebied heeft zich inmiddels tot een volwaardige tak van wetenschap ontwikkeld.

NeuraLink heeft drie troonaangevende wetenschappers op dat vlak aan zich weten te binden, meldt de Wall Street Journal: Vanessa Tolosa van het Lawrence Livermore National Laboratory - een expert op het gebeid van flexibele elektrodes; Philip Sabes van de universiteit van California - toonaangevende onderzoeker naar de manier waarop de hersenen beweging in gang zetten en beheersen; en Timothy Gardner van de Boston University - die faam heeft verworven met onderzoek naar zanggedrag bij vinken door het implanteren van elektrodes in hun hersenen.

Die expertise lijkt geheel in lijn met de medische doelen op korte termijn. Bij de presentatie van de plannen viel echter ook de term 'neural lace'. Die term is afkomstig uit sciencefiction-literatuur - de Culture-serie van Iain M. Banks - en duidt op een aansluiting van het menselijk brein op een externe computer. Die kan in de boeken van Banks gebruikt worden om met kunstmatige intelligente systemen te communiceren en zelfs back-ups van zichzelf te maken - zodat ze in essentie onsterfelijk worden.

Menselijke overbodigheid voorkomen

Het is een opmerkelijke stap die Musk zet. Hij is één van de aanjagers van het debat over de potentiële gevaren van toepassing van kunstmatige intelligentie. Investeren in een mensmachine-interface lijkt daarmee in tegenspraak. Maar dat is het voor Elon Musk niet. Musk denkt dat zo'n aansluiting van biologische op machine-intelligentie de beste mogelijkheid voor de mens in zich bergt om zijn eigen overbodigheid te vermijden. In principe is het ook niet veel anders dan wat we nu doen, met onze laptops en smartphones, redeneert Musk. Maar met een rechtstreekse aansluiting van het brein op kunstmatige intelligentie krijg je een veel snellere interface dan met typen en lezen, zei Musk in gesprek met Vanity Fair. Musk verwacht dat we binnen 4 tot 5 jaar al de eerste gedeeltelijke brein-machine-interfaces zullen zien.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.