Innovatie & Strategie

Wetenschap
robot

Elon Musk organiseert verweer tegen agressieve robot

14 december 2015
Elon Musk heeft samen met een aantal partners aangekondigd OpenAI op te richten, een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie. De grens tussen goed- en kwaadaardig gebruik van kunstmatige intelligentie is een van de onderwerpen die warme belangstelling krijgt.

"Gezien de verbazingwekkende geschiedenis van kunstmatige intelligentie, is het lastig in te schatten wanneer AI van menselijk niveau binnen bereik komt", zegt Sam Altman, een van de mede-oprichters van OpenAI. Net zoals de meeste mensen in de maatschappij in staat zijn de kwaadaardige elementen in toom te houden, verwacht Altman dat vele AI-computers in staat zijn een toevallige kwaadaardige AI te stoppen.

Het belangrijkste instrument van Open AI is het publiceren van onderzoeksresultaten als opensource-content. De grote IT-bedrijven hebben allemaal eigen AI-ontwikkellaboratoria; Google, Facebook en Microsoft hebben ook aangegeven de resultaten ervan in het opensourcedomein beschikbaar te maken. Maar of dat ook zo blijft als de resultaten commercieel interessant worden, is maar helemaal de vraag. Door veel te publiceren over de ontwikkelingen in AI moet voor een grote groep inzichtelijk worden welke kant de ontwikkeling opgaat. "Het is de bedoeling een toonaangevend instituut te hebben dat in staat is 'goede uitkomsten' een hogere prioriteit te geven dan eigen belang."

Elon Musk benadrukt zelf nog in een interview met Backchannel dat hij er persoonlijk op toe gaat zien dat de veiligheid voorop staat in het onderzoek.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.