Beheer

Security
Let's Encrypt

Elke site nu te beveiligen met https

© Let's Encrypt
22 oktober 2015
Het open source initiatief Let's encrypt heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Alle belangrijke browsers accepteren nu de gratis verkrijgbare certificaten waarmee de internetverbinding kan worden beveiligd.

Het idee achter Let's Encrypt is dat de prijs en de omslachtige installatie van certificaten geen belemmering mag zijn om van het beveiligen van internetverbindingen af te zien.

Tot nog toe konden vertrouwde certificaten alleen tegen een aanzienlijk bedrag verkregen worden bij een officiële certificate provider. In dat proces wordt - afhankelijk van de prijs en de kwaliteit van het certificaat - nagegaan of degene die het certificaat aanvraagt ook is voor wie hij of zij zich uitgeeft. Voor veel site-eigenaren is dat proces een brug te ver. Zonder certificaat is het echter ook niet mogelijk de communicatie tussen de server en de browser te beveiligen via versleuteling. Al het verkeer op een onbeveiligde verbinding (http) kan echter worden onderschept en gemanipuleerd.

Met Let's Encrypt worden de authenticatie en de beveiliging van de verbinding losgekoppeld, althans gedeeltelijk. De gegevens van de certificaat-aanvrager worden niet gecheckt, maar alle certificaten die worden uitgegeven en ingetrokken staan op een publiek toegankelijke website. 

Tests succesvol verlopen

Let's Encrypt heeft afgelopen maand al een test gedaan met een certificaat op basis van de root van de Internet Security Research Group (ISGR), de organisatie waaruit het Let's Encrypt-initiatief is ontstaan. Die proef verliep heel succesvol waardoor deze ISGR root werd opgenomen als 'vertrouwd' door de meestgebruikte browsers.

Een van de voorwaarden voor een vertrouwd certificaat is dat de root is gevalideerd met een zogeheten cross-signature. De certificaatprovider IdenTrust heeft die taak op zich genomen. Het resultaat is dat iedere website-eigenaar vanaf november gebruik kan maken van een SSL-beveiligde verbinding die te herkennen is aan een slotje in de adresbalk en 'https' in plaats van 'http' in de adresbalk.

Een voordeel is bovendien dat websites die gebruik maken van een https-verbinding, beter scoren in de rankings van zoekmachines. Naar mate meer site gebruik maken van de gratis certificaten neemt het voordeel daarvan natuurlijk wel af.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.