Innovatie & Strategie

Carriere
Elk Kamerlid heeft ongekleurde digitale kennis nodig

Elk Kamerlid heeft ongekleurde digitale kennis nodig

Maar hoe komen ze aan die informatie?

23 april 2021

Digitalisering lijkt voor het eerst een thema te worden aan de formatietafel. In de Tweede Kamer is het in elk geval een belangrijk onderwerp nu er, op advies van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst, een vaste Kamercommissie Digitale Zaken komt. En iedereen weet, digitalisering speelt op alle beleidsterreinen. Dus Kamerleden moeten er kennis van hebben. Wat moet een Kamerlid dan weten van digitalisering? En hoe komt hij of zij aan die kennis?

Kamerleden geven in debatten aan de materie ingewikkeld te vinden, “vreselijk technisch”, en typeren thema’s als algoritmen als “uitermate lastig [...] om daar nou eens even helder over te communiceren”, schrijft de tijdelijke commissie Digitale Toekomst in haar eindrapport. Ze baseert zich daarbij op onderzoek van de Radboud Universiteit. Volgens de commissie, onder leiding van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is het belangrijk dat de Tweede Kamer haar kennispositie op dit terrein versterkt.

De commissie schrijft dat het niet zozeer gaat over kennis over technologie, maar ook over de impact van technologie op de samenleving. Daar is managing director Michiel Steltman van stichting DINL het mee eens. “Kamerleden moeten de ins en outs van digitalisering kunnen begrijpen. Het zit overal, in wetsvoorstellen met een economische component, het grijpt in op de rechten van burgers, bij veiligheid en vertrouwen en heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt.”

Kennis over hoe technologie ingrijpt op de samenleving is dus nodig, en toch ook kennis van hoe technologie werkt. “De term slimme oplossingen komt vaak terug in overheidstukken. Ook worden gouden bergen beloofd. En als slim toch niet zo goed blijkt te zijn, is het al snel de schuld van het bedrijfsleven”, merkt adviseur Public Affairs Jelmer Schreuder van branchevereniging NLdigital. Om goed te kunnen controleren wat gebeurt of wordt beloofd, moet een Kamerlid basale kennis hebben van techniek. “Ze hoeven niet te kunnen programmeren, maar weten wat de kansen en bedreigingen zijn van een bepaalde technologie. Een reëel beeld dus.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!