Beheer

Infrastructuur
e-waste

Elektronica-afval snelgroeiend probleem

Binnen twee jaar nam de stroom elektronica-afval 8 procent toe in gewicht.

© CC BY 2.0 - Flickr Curtis Palmer
15 december 2017

Binnen twee jaar nam de stroom elektronica-afval 8 procent toe in gewicht.

In 2016 werd 44,7 miljoen ton afval met een stekker of een accu weggedaan. Dat staat gelijk aan 1,23 miljoen 18 wieler trucks ofwel een rij vrachtauto's van New York naar Bangkok en terug.

Die hoeveelheid was 8 procent hoger dan in 2014. Naar verwachting stijgt de afvalstroom verder naar 52,2 miljoen ton in 2021, ofwel een toename van 17 procent. Het zijn cijfers uit de Global E-waste Monitor 2017 van United Nations University (UNU). 

Europa is met 16,6 kg e-waste per inwoner de op een na grootste producent van elektronisch afval. Alleen in Australië, Nieuw-Zeeland en andere gebieden in de regio Oceania lag het gemiddelde hoger (17,3 kg per inwoner). In Europa werd wel het meest verantwoord omgegaan met het afval. 35 procent werd gerecycled in de meetperiode. In het Oceania-gebied was dat slechts 6 procent.

In de VS werd per inwoner 11,6 kg geproduceerd en 17 procent van de stroom kwam in recyclingstroom terecht.

Het onderzoek richtte zich niet alleen op computerapparatuur. De cijfers omvatten ook keukenapparatuur zoals koelkasten en mixers, maar bijvoorbeeld scheerapparaten en ook afgedankte zonnepanelen. Van het totaal bestond ongeveer 3,9 miljoen ton uit kleine IT- en telecomapparatuur en 6 miljoen ton uit schermen inclusief tv's, laptops en tablets.

De United Nations University vreest dat de toegenomen welvaart en de dalende prijzen van elektronische apparatuur de afvalstroom alleen maar doet toenemen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.