Development

Software-ontwikkeling
Developer blij

Einde van de oneindige reeks softwarefouten in zicht

Nu bekende bugs zijn topje van de ijsberg.

© Shutterstock Pressmaster
30 juli 2021

Was programmeren vroeger makkelijker dan nu of bleven fouten gewoon onontdekt? En is er eigenlijk hoop op verbetering of moeten we leren leven met brakke software?

Het Amerikaanse MITRE-instituut publiceerde deze week weer zijn jaarlijkse lijst met meest voorkomende softwarefouten en eergisteren verscheen een lijst met kwetsbaarheden in software die het meest werden misbruikt. De afgelopen jaren nemen de incidenten als gevolg van softwarefouten toe. Ook de impact voor de maatschappij lijkt steeds groter te worden. "Vroeger maakte ik zelden fouten toen ik programmeerde. Wat mij opvalt nu is dat het me niet meer lukt om echt goede code op te leveren", zei programmeur Jurjen Vorhauer vorige week in een interview met AG Connect. "Er zijn allerlei processen waarmee je kunt bekijken of je veranderingen wel of niet iets hebben kapotgemaakt en dan komen er altijd fouten naar voren."

De vraag is of het aantal fouten steeds maar toeneemt en of er hoop is op verbetering? AG Connect vroeg het aan Jurgen Vinju, hoofd van de groep Software Analysis & Transformation (SWAT) bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en TUe-hoogleraar Automated Software Analysis. Hij maakt gelijk de disclaimer dat het ondoenlijk daar in het algemeen iets over te zeggen. "Er is zo veel verschillende software is en er zijn zo veel verschillende programmeurs en verschillende omstandigheden waaronder zij werken." Maar het is hem wel duidelijk dat de bugs die nu bekend zijn, en de softwarefouten die daar de oorzaak van zijn, echt het topje van de ijsberg zijn.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!