Innovatie & Strategie

Netwerken
Antenne mobiel netwerk

Einde van 3G komt nu snel in zicht

VodafoneZiggo en KPN stoppen met 3G, T-Mobile faseert 2G uit.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Mike Mozart
4 november 2019

VodafoneZiggo en KPN stoppen met 3G, T-Mobile faseert 2G uit.

Terwijl de wereld zijn blik richt op de toekomst van het mobiele netwerk in de vorm van 5G, werken telecomproviders hard aan de uitfasering van oudere standaarden. 3G, dat in 2002 voor het eerst in gebruik werd genomen, gaat in de komende jaren namelijk verdwijnen. En 2G doet deels mee.

3G werd in 2001 in Japan ontwikkeld door 3GPP (het 3rd Generation Partnership Project). In 2002 werd het hierop gebaseerde mobiele netwerk in Azië voor het eerst in gebruik genomen, gevolgd door uitrol in de Verenigde Staten. Maar in 2013 verscheen het flink snellere 4G, en nam het gebruik van 3G snel af.

Inmiddels werken we hard aan de uitrol van 5G en is 3G dus flink verouderd. En dat is terug te zien in het gebruik. Het datagebruik via 3G neemt namelijk al jaren af, terwijl dat via 4G toeneemt, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tegenwoordig gebruiken we dan ook veel meer data via 4G dan via 3G. In de laatste drie maanden van 2018 gebruikten we bijvoorbeeld 2,3 GB aan data per maand via 4G, tegenover 170 MB per maand via 3G. Dit meldde Tweakers afgelopen zomer op basis van de Telecommonitor van de ACM over de tweede helft van vorig jaar.

3G uitfaseren

3G wordt dus steeds minder gebruikt, maar het neemt nog wel capaciteit in beslag. Niet zozeer capaciteit qua dataverkeer, maar capaciteit qua frequentieruimte. 3G wordt namelijk beschikbaar gemaakt via de 2100 MHz-frequentieband, die ook voor 4G gebruikt wordt. Door 3G uit te faseren, kan er dus meer ruimte gemaakt worden voor 4G.

Om die reden hebben KPN en Vodafone besloten om hun 3G-netwerken uit te faseren. KPN stopt in januari 2022 met zijn 3G-netwerk, maar Vodafone doet dat in januari 2020 al. De beide providers houden wel hun 2G-netwerk, waarmee alleen bellen en sms’en mogelijk is. Klanten zonder 4G-telefoon kunnen dan dus nog wel bellen en sms’en, maar geen gebruikmaken van mobiel internet. WiFi-verbindingen doen het natuurlijk nog wel voor die oudere toestellen.

Hoeveel klanten van Vodafone nog gebruikmaken van het 3G-netwerk wil de provider niet zeggen. Ook is niet duidelijk hoeveel apparaten er nog op het netwerk zitten. Vragen hierover van AG Connect blijven onbeantwoord "uit concurrentieoverwegingen". Wat de impact gaat zijn als het 3G-netwerk uitgefaseerd is, is dus niet helemaal duidelijk.

Telecomprovider KPN heeft niet gereageerd op vragen van AG Connect.

T-Mobile zegt 2G gedag

T-Mobile pakt het anders aan. Deze provider schakelt in november 2020 juist zijn 2G-netwerk uit, maar behoudt zijn 3G-netwerk vooralsnog wel. Dat is opvallend, aangezien de investeringen in 2G-netwerkinfrastructuur in 2018 volgens Gartner wereldwijd nog meer dan het dubbele waren dan die in 5G. Er gaat dus nog een hoop geld om in 2G.

Een woordvoerder van T-Mobile laat aan AG Connect weten dat de provider ervoor gekozen heeft om toch voor uitschakeling van 2G te kiezen. De reden daarvoor is dat dit netwerk het “minst efficiënt omgaat met het spectrum”. 3G blijft bij T-Mobile dus vooralsnog gewoon dienst doen. “Door 2G uit te faseren creëren we de meeste ruimte voor 4G en behouden we tegelijkertijd de meeste belcapaciteit en beste dekking door 3G aan te houden.”

Betere datacapaciteit

Bovendien houdt T-Mobile naar eigen zeggen zo ook rekening met gebruikers die geen telefoon hebben met 4G-ondersteuning. Die telefoons kunnen ook nog niet via het 4G-netwerk bellen, maar wel via 3G en 2G.

“Met 3G-techniek kan er meer tegelijkertijd gebeld worden met een betere dekking dan met enkel 2G. De 3G-techniek levert ook een betere datacapaciteit en hogere snelheden dan de 2G-techniek. 

Voorlopig blijft 3G dus nog beschikbaar bij T-Mobile. Of dit netwerk in de toekomst alsnog uitgefaseerd wordt, is nog niet bekend. 

Telefoon vervangen

Hoewel 3G volgens T-Mobile dus meer voordelen biedt dan 2G, betekent het uitfaseren van het oudere netwerk wel dat een aantal klanten hun telefoon moet vervangen als ze bij T-Mobile willen blijven. Er zijn namelijk nog telefoons die alleen 2G ondersteunen, en die geheel niet met 3G of 4G om kunnen gaan. Ook klanten van VodafoneZiggo en KPN moeten mogelijk hun telefoons vervangen als het 3G-netwerk verdwijnt.

Tweede Kamerlid Frank Futselaar (SP) stelde daar in juli al vragen over aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Hij vindt dat mensen - “zeker als zij in de laagste inkomensgroepen zitten en amper rond kunnen komen” - niet gedwongen moeten worden om een nieuwe telefoon te kopen als de huidige niet kapot is. AG Connect heeft Futselaar vragen gesteld over de uitfasering van de oudere telecomtechnieken en eventuele vervolgstappen, maar daar tot op heden nog geen reactie op ontvangen.

Staatssecretaris Keijzer benadrukte in haar antwoorden op de Kamervragen dat er vooralsnog alternatieven beschikbaar blijven. KPN en T-Mobile stoppen immers nog niet met 3G, dus klanten van VodafoneZiggo die geen nieuwe telefoon willen kopen, kunnen eventueel overstappen naar die concurrenten. Voor gebruikers van het 2G-netwerk van T-Mobile gelden KPN en VodafoneZiggo weer als alternatieven.

Op tijd laten weten

Wel is het volgens Keijzer belangrijk dat de providers op tijd laten weten dat een netwerk uitgefaseerd wordt. “Iedereen kan zich daardoor ruim op tijd voorbereiden en bijvoorbeeld sparen voor een vervangend (tweedehands) toestel, overstappen naar een alternatieve aanbieder, of vrienden of familie vragen of zij nog een ongebruikt toestel dat 4G ondersteunt ter beschikking hebben.”

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.