Innovatie & Strategie

Netwerken
Antenne mobiel netwerk

Einde van 3G komt nu snel in zicht

VodafoneZiggo en KPN stoppen met 3G, T-Mobile faseert 2G uit.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Mike Mozart
4 november 2019

Terwijl de wereld zijn blik richt op de toekomst van het mobiele netwerk in de vorm van 5G, werken telecomproviders hard aan de uitfasering van oudere standaarden. 3G, dat in 2002 voor het eerst in gebruik werd genomen, gaat in de komende jaren namelijk verdwijnen. En 2G doet deels mee.

3G werd in 2001 in Japan ontwikkeld door 3GPP (het 3rd Generation Partnership Project). In 2002 werd het hierop gebaseerde mobiele netwerk in Azië voor het eerst in gebruik genomen, gevolgd door uitrol in de Verenigde Staten. Maar in 2013 verscheen het flink snellere 4G, en nam het gebruik van 3G snel af.

Inmiddels werken we hard aan de uitrol van 5G en is 3G dus flink verouderd. En dat is terug te zien in het gebruik. Het datagebruik via 3G neemt namelijk al jaren af, terwijl dat via 4G toeneemt, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tegenwoordig gebruiken we dan ook veel meer data via 4G dan via 3G. In de laatste drie maanden van 2018 gebruikten we bijvoorbeeld 2,3 GB aan data per maand via 4G, tegenover 170 MB per maand via 3G. Dit meldde Tweakers afgelopen zomer op basis van de Telecommonitor van de ACM over de tweede helft van vorig jaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!