Management

Governance
vergaderzaal

Einde digitaal vergaderen geeft gemeenten problemen

Gemeenteraden gehinderd door coronabesmettingen. Griffiers willen terugkeer digitaal vergaderen.

© Poly
7 juli 2022

Gemeenteraden gehinderd door coronabesmettingen. Griffiers willen terugkeer digitaal vergaderen.

De eerste gemeenten lopen nu al tegen problemen aan door de afschaffing van digitaal vergaderen. Er is nu namelijk sprake van uitval door corona. Dat zegt de Vereniging van Griffiers. Zij roept de minister op om de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming weer zo snel mogelijk in het leven te roepen, zodat digitaal vergaderen weer mag.

De stijging van het aantal coronabesmettingen mag dan afvlakken, liet het RIVM gisteren weten, maar de coronacijfers lopen nog wel steeds flink op. Dat merken gemeenteraden ook, want er vallen raadsleden en wethouders uit vanwege coronabesmettingen. Bij de laatste vergaderingen voor het reces leidt dat bij de eerste gemeenten al tot problemen, stipt de Vereniging van Griffiers (VvG) aan.

Positieve testen

Op verzoek van de Eerste Kamer is de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming per 1 juli vervallen. De minister van BZK werkt aan een permanente tijdelijke regeling, maar die is niet voor 2023 klaar. ‘In De Bilt zijn meerdere raadsleden en wethouders positief getest, terwijl de Kadernota moet worden vastgesteld’, luidt VvG-directeur Hester van Oudsten de noodklok.

VNG, IPO en de Unie van Waterschappen vroegen al om verlenging van de tijdelijke wet tot de permanente regeling, maar die vlieger ging dus niet op. Het ministerie werkt nog aan een nieuwe tijdelijke wet die zo snel mogelijk in werking kan treden bij een snelle toename van coronabesmettingen. De Vereniging van Griffiers roept de minister nu op zo snel mogelijk de Tijdelijke wet weer in het leven te roepen, ‘zodat gemeenteraden en provinciale staten zodra het voor hen nodig is weer digitaal kunnen vergaderen.’

Dit artikel verscheen eerder bij Binnenlands Bestuur.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.