Beheer

Einde Apple's appterreur iOS in zicht

7 april 2016
De dagen van Apple's eigen apps zoals Tips, Compass, Facetime en iBooks op de iPhone lijken geteld. Versie 10 van iOS introduceert waarschijnlijk de mogelijkheid om ze definitief ter zijde te schuiven.

Sommige gebruikers ergeren zich er groen aan, anderen maker er een speciaal mapje 'iDump' voor aan op de verst verwijderde home-pagina. Hoe dan ook: gebruikers van de iPhone zijn lang niet altijd blij met de apps die Apple plugt door ze hard in te bakken in iOS. We hebben het onder meer over het Weather, iBooks, Stocks, Compass, Game Center, Maps en Tips. Regelmatig is de roep te horen om gebruikers de mogelijkheid te gunnen om ze te verwijderen, zoals ze dat ook kunnen doen met apps die ze zelf aanbrachten.

Cosmetisch

Maar verwijderen zit er waarschijnlijk niet in, zei ceo Tim Cook afgelopen najaar al. De apps zijn verweven met allerhande andere functies binnen het iOS-platform en verwijdering hier, zou problemen daar kunnen veroorzaken. Maar Apple lijkt de gebruikers toch tegemoet te komen, met een cosmetische aanpassing. Waarschijnlijk wordt het in een van de volgende releases van het besturingssysteem iOS mogelijk om op z'n minst een deel van deze ergerlijke 'bloatware' dan toch in ieder geval aan het oog te onttrekken. Dat leidt AppAdvice af uit inspectie van de programmacode van de nieuwste iTunes-software. In het zogeheten metadatabestand is sprake van nieuwe attributen voor de karakterisering van apps. Het attribuut "isFirstParty" was er altijd al, maar daar is nu bijgekomen "isFirstPartyHidebleApp".

WWDC 2016

AppAdvice schat in dat de mogelijkheid om sommige hard ingebakken apps van iOS te verbergen officieel beschikbaar zal komen in iOS' versie 10, die naar verwachting wordt vrijgegevens tijdens de dit najaar te organiseren Worldwide Developers Conference (WWDC).

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.