Innovatie & Strategie

Infrastructuur
mobiel netwerk

Einde 2G-netwerk nadert sommige bedrijven te snel

Ook uitfasering 3G-netwerk houdt bedrijfsleven bezig.

10 augustus 2021

De drie grote providers KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben het einde van 2G en 3G in Nederland ingeluid. De oude mobiele netwerken verdwijnen als eerste voor consumenten, maar over een paar jaar moeten ook het bedrijfsleven en de overheid overstappen. Sommige organisaties vinden de deadlines van providers te snel komen en pleiten voor uitstel.

Het 2G-netwerk stamt uit de jaren negentig en is geschikt voor sms, bellen en – zeer traag – internet. 3G is in 2003 geïntroduceerd en biedt snellere toegang tot het internet. Inmiddels zijn deze oudere netwerktechnologieën lang en breed opgevolgd door 4G. En sinds 2020 zetten de drie grote providers van Nederland ook in op 5G. Via 4G en 5G kun je sms’en, in hogere kwaliteit bellen en aanzienlijk sneller internetten. Omdat 4G en 5G landelijk beschikbaar zijn, ontdoen providers zich gefaseerd van hun 2G- en 3G-netwerken voor consumenten en het bedrijfsleven.

T-Mobile is op 1 juni gestopt met zijn 2G-netwerk voor consumenten, een maatregel die ook geldt voor dochterondernemingen Tele2 en Ben. Zij maken namelijk gebruik van het T-Mobile-netwerk. Vodafone stopte vorig jaar al met 3G, KPN doet dit op 31 maart 2022. T-Mobile houdt voorlopig nog vast aan 3G, terwijl Vodafone en KPN nog even doorgaan met 2G.

Oude frequentieruimte voor nieuwere netwerken

Door de oude 2G- en 3G-netwerken uit te lucht te halen, komt er materiaal, budget en – belangrijk –  frequentieruimte vrij. En dat kunnen de providers goed gebruiken. Een woordvoerder van T-Mobile liet eerder aan AG Connect weten: “door 2G uit te faseren creëren we de meeste ruimte voor 4G en behouden we tegelijkertijd de meeste belcapaciteit en beste dekking door 3G aan te houden.” Vodafone gebruikt de vrijgekomen 3G-frequentieruimte om het stijgende dataverbruik via 4G bij te kunnen benen. Handig voor providers is dat de bestaande zendmasten gewoon kunnen blijven staan.

Het schrappen van 2G en 3G is minder goed nieuws voor de ongeveer 220.000 consumenten die begin dit jaar nog internetten met 2G- of 3G-verbindingen. Zij kunnen echter met een nieuwe smartphone eenvoudig overstappen op 4G. Vrijwel alle toestellen vanaf 100 euro ondersteunen 4G. 5G-smartphones beginnen bij 200 euro.

Voor het bedrijfsleven is het naderende einde van 2G en 3G een grotere en duurdere verandering. Vodafone zegt zijn 2G-netwerk tot minimaal 1 januari 2025 actief te houden, maar T-Mobile haalt zijn zakelijke 2G-netwerk al op 1 juni 2023 uit de lucht en KPN doet dit in april 2025. En dat houdt veel bedrijven bezig.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!