Eindbod werkgevers voor nieuwe cao ICK-bedrijven

18 december 2009

In vakbondstermen is er sprake van een ‘onderhandelingsresultaat’, waarbij de bondsbestuurders niet enthousiast zijn over het resultaat en het neutraal aan hun leden voorleggen. In de afgelopen weken is er intensief overlegd, waarna de onderhandelaars van Werkgeversvereniging ICK een eindbod hebben neergelegd. Dat eindbod ligt tot 28 december ter beoordeling voor aan de leden van FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond.

Eerder lieten de werkgevers weten dat de loonsverhoging van tweemaal 3 procent over een periode van twee jaar in de huidige ICK-cao stond, teveel van het goede was. Volgens de werkgevers heeft de crisis ook in de ICK-bedrijven zijn tol geëist. Met het oog daarop hebben de werkgevers tijdens de onderhandelingen lange tijd ingezet op de nullijn.

Afgesproken is dat de schaalsalarissen en de feitelijk betaalde salarissen met ingang van 1 januari 2010 worden verhoogd met 1 procent. De doelenuitkering wordt per 1 januari 2010 verhoogd van 1 procent naar 1,3 procent. De doeluitkering is budget voor variabele en prestatiegebonden inkomenselementen als provisie, commissie en bonus. De eindeboekjaaruitkering, voor ondernemingen waar geen afspraken over collectieve doelstellingen zijn gemaakt, wordt per 1 januari 2010 verhoogd van 0,7 naar 0,91 procent. De nieuwe ICK-cao heeft een looptijd van een jaar, van 1 januari tot 31 december 2010.

Bob Bolte, bestuurder van FNV Bondgenoten, had de onderhandelingen over de nieuwe ICK-cao liever zonder eindbod van de werkgevers goed afgesloten. “Ik had nog even door willen praten om eruit te komen, maar meer zat er qua loonontwikkeling van de kant van de werkgevers niet in. De bescheiden loonsverhoging is toch een goed signaal in een tijd dat er bij veel bedrijven een ‘salary freeze’ geldt: ‘we doen iets’. Ik schat mijn leden vrij hoog in en ik denk dat ze met deze uitkomst kunnen leven.”

Bolte is blij met de cao-afspraak om te proberen vanaf 2010 meer jongeren met een beperking (Wajongeren) in de ICK-bedrijven aan het werk te krijgen. Daartoe hebben de cao-partijen een protocol ondertekend van AWVN, FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond met betrekking tot de vergroting van de arbeidsparticipatie van Wajongers. Verder gaat een commissie de mogelijkheden onderzoeken of een beschikbare premieregeling in het Bedrijfstakpensioenfonds ICK ondergebracht kan worden. Deze commissie zal uiterlijk voor 1 juli 2010 een advies uitbrengen aan de cao-partijen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!