Eindbod Getronics zet cao ‘09 onder druk

23 januari 2009
De onderhandelingen waren lang, toch komt het eindbod van Getronics voor de bonden te vroeg. Volgens Nico Passchier, bestuurder van CNV Dienstenbond, waren ze er aan de cao-tafel bijna uit. Kennelijk is het de delegatie van Getronics te lang gaan duren.

De druk in dit cao-traject is hoog. Het is de grootst overgebleven IT-cao na het wegvallen van die van Atos Origin vorig jaar. Voor 2008 zijn directie en bonden er niet in geslaagd een cao-akkoord af te sluiten. Twee jaar achter elkaar geen cao afsluiten roept vragen op over het bestaansrecht van de cao. Afwijzing van het eindbod van Getronics kan het einde van de cao betekenen. De vakbondsleden bij Getronics mogen het nu zeggen. Tot maandag 2 februari bij De Unie en tot 30 januari bij FNV Bondgenoten kunnen ze over het eindbod stemmen. De vakbondsbestuurders leggen het eindbod neutraal aan hun leden voor.

Het eindbod bevat voor mensen in het hart van de loonmatrix een loonsverhoging van 2,6 procent, niet slecht in de huidige markt. Met het wegvallen van de ww-premie voor werknemers en de dalende inflatie toch zeker goed voor koopkrachtbehoud dit jaar. Over het jaar 2008 krijgen alle medewerkers in april een eenmalig bedrag van 0,75 procent van het jaarsalaris uitgekeerd. De maxima van de loonschalen gaan voor de meeste medewerkers met maar liefst 8 procent naar beneden. Alleen voor de mensen van Getronics Consulting gaan de grenzen van de loonschalen omhoog, met 2 procent. Getronics Consulting-medewerkers krijgen in de cao voor 2009 een eigen nieuwe loonlijn.

Verder wil de directie van Getronics de prestaties van de medewerkers verbeteren door de betalingsdrempel voor de variabele beloning te verhogen. Degenen die 90 procent of meer van hun target halen, krijgen variabel loon. Wie daaronder komt, krijgt in de toekomst geen variabel loon meer als het cao-voorstel wordt aangenomen. In 2008 scoorde slechts 4 procent van de medewerkers onder de 90 procentsnorm. Voor het zittende personeel gaat de wijziging gelden vanaf 2011. Getronics heeft gezegd er alles aan te willen doen ervoor te zorgen dat iederren de 90 procentsgrens in de toekomst zal halen.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!