Loopbaan

Security
cybersecurity

Eerste studenten cybersecurity behalen diploma

Nederland is sinds vorige week 19 deskundigen op het gebied van cybersecurity rijker.

14 februari 2017

Nederland is sinds vorige week 19 deskundigen op het gebied van cybersecurity rijker.

Eind vorige week ontvingen de eerste studenten in Nederland hun Master of Science (MSc) diploma in Cyber Security van de Universiteit Leiden. Zij ontvingen hun diploma op de campus van The Hague Security Delta (HSD).

En gaat vrijwel geen week voorbij zonder dat er een ernstig lek wordt ontdekt in IT-systemen van organisaties. En dat zijn niet de minste. Denk maar aan het lek bij de Belastingdienst waarover Zembla vorige week berichtte en gisteren werd bekend dat ook het Kadaster kampt met ernstige beveiligingsproblemen.

De Cyber Security Academy in Den Haag biedt sinds 2014 een masteropleiding Cyber Security. Het gaat om een samenwerking van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en De Haagse Hogeschool. Niet alleen de techniek maar ook de bestuurlijke kant van cybersecurity komt binnen deze nieuwe studie aan de orde. De onderwijsinstellingen delen hun ervaring en kennis met deskundigen en docenten uit het werkveld, zoals KPN, VKA, Deloitte, NCTV / NCSC en Fox-IT. De CSA is een initiatief van de gemeente Den Haag. “In het samenwerkingsverband van de Cyber Security Academy worden professionals opgeleid die de cyberdreigingen die op ons afkomen het hoofd kunnen bieden. Door werkgevers intensief te betrekken bij het programma en hen gastcolleges te laten verzorgen, sluit het curriculum goed aan op de behoeften van de markt”, zegt Ingrid van Engelshoven, Locoburgemeester van Den Haag.

Grote behoefte aan experts

Aanleiding voor het starten van de opleiding is het grote tekort op de arbeidsmarkt aan mensen met kennis van cybersecurity. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid van al weer bijna twee jaar geleden, bleek dat er voldoende mensen afstuderen met relevante opleidingen, zoals bijvoorbeeld informatica, maar dat die vaak niet kiezen voor een carrière in de cyberveiligheid. Dat bleek vorige week ook uit gegevens van vacaturesite Indeed. Volgens Indeed zijn  IT-professionals eerder geneigd te kiezen voor andere beroepen en specialismen dan cybersecurity. Zo werden vacatures voor cybersecurity engineers het afgelopen jaar maar in 18,9 procent van de gevallen aangeklikt, voor vacatures voor cybersecurity consultants was dit 28,6 procent en vacatures voor leidinggevende functies op het gebied van cybersecurity werden maar in in 42,7 procent van de gevallen opengeklikt. Vacatures voor hackers zijn met een clickrate van 95,5 procent daarentegen wel populair.

19 extra deskundigen

Ons land is sinds deze week 19 deskundigen op het gebied van cybersecurity rijker. Donderdag studeerde de eerste lichting studenten van de Cyber Security Academy in Den Haag af.

Om toegelaten te worden moeten studenten al kennis hebben van cybersecurity. De achtergrond van de studenten uit de eerste lichting liep sterk uiteen. Zo waren er studenten die afkomstig waren van de politie en het ministerie van Defensie, maar ook waren er studenten afkomstig van het bedrijfsleven, waaronder KPN en diverse kabelmaatschappijen.

Afgestudeerde Herbert Leenstra (KPN) vond die verschillen heel waardevol. Hij schreef zijn masterscriptie over de veiligheid van de zelfrijdende auto.  “Sommigen studenten waren meer technisch onderlegd, anderen hadden veel kennis op bestuurlijk gebied. Maar dat zorgde voor mooie discussies en we konden elkaar helpen”, zegt hij in een interview in het FD. Zelf keek hij voor de opleiding vooral met een technische bril naar vraagstukken. “Nu bekijk ik hetzelfde probleem op meerdere niveaus. Ik heb meer oog voor de samenhang tussen techniek, mens en bestuurlijke vragen.”

Den Haag wil veiligheidshotspot worden

De opleiding past ook in het streven van de gemeente Den Haag om spil te worden in alles wat te maken heeft met veiligheid. Hiertoe heeft het The Hague Security Delta (HSD) opgericht, waarbij overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen intensief samenwerken op het gebied van nationale veiligheid, cybersecurity, vitale infrastructuur, stedelijke veiligheid en forensische technieken. Onder meer Siemens, Philips, Thales, het Internationaal Strafhof, het NFI, TNO en diverse universiteiten en opsporingsinstanties zijn bij HSD betrokken.

Van hackersfora tot het beveiligen van zelfrijdende auto's

Afgestudeerde Gert Ras (51) deed onderzoek naar hackersfora. Ras is hoofd van het Team High Tech Crime van de Nationale Politie. “Als we cybercriminaliteit willen bestrijden moeten we de fora aanpakken. Daar worden producten en diensten aan de man gebracht. En daar wisselen cybercriminelen informatie uit”, zegt ook hij in het FD dit weekend. Hij ploos maandenlang een Russisch hackersforum uit en analyseerde meer dan een miljoen berichten in 150.000 draadjes op het forum.

Ras vond uit dat het actieve deel van het forum veel kleiner was dan vooraf gedacht: zo'n 10% van de gebruikers schreef 80% van de berichten. “Door een netwerkanalyse kan de politie een forum gerichter aanpakken. Zo'n forum opdoeken kan niet, dan duikt het elders gewoon weer op. Beter is het om de pilaren onder zo'n forum weg te trekken. Bijvoorbeeld door privéboodschappen in openbare draadjes te gooien of de identiteit van deelnemers te onthullen. Als je wantrouwen en verwarring zaait, kwijnt zo'n forum vanzelf weg.” Volgens hem raakt cybercriminaliteit steeds meer verweven met de gewone criminaliteit, waardoor de aanpak ervan dus ook onderdeel worden van het gewone politiewerk.'

Volgens zijn klasgenoot Herbert Leenstra (46), die zich voor zijn werk bezighoudt met  het ontwerpen van de cybersecurity-architectuur om het KPN-netwerk veilig te houden, onderschat de auto-industrie het gevaar van hackers. Leenstra studeerde af op de veiligheid van zelfrijdende auto’s. “De industrie moet auto's gaan zien als computers op wielen. Daar hoort een bepaalde kwetsbaarheid bij die je grotendeels kan oplossen in de architectuur en design van de ICT-systemen van de auto.”

Afstudeerceremonie

De diploma-uitreiking van de eerste lichting cybersecurityspecialisten van ons land werd ingeleid door professor Jan van den Berg, hoogleraar Cyber Security aan de Universiteit Leiden/Technische Universiteit Delft en Ingrid van Engelshoven, locoburgemeester van de gemeente Den Haag. Na deze inleiding ontvingen de studenten hun diploma tijdens een feestelijke afstudeerceremonie.

4
Reacties
Indian Cyber Army 15 februari 2018 13:45

Your article was very good and the article was presented very well. The Indian Cyber ​​Army is an organization that solves cases of cybercrime. If you have a related problem regarding cybercrime, then contact us. our website

Indian Cyber Army 29 januari 2018 12:51

I liked your article very much. It was a very knowledgeable article. The people who affected by cyber crime get information by this article. You keep posting similar articles and if you have any issues relating to Internet Security or any cybercrime, you can call us our Cyber ​​Crime Complaint number 9968600000.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.