Development

Netwerken
Mobiel internet

Eerste stapjes op weg naar nieuw internet

Routering op basis van namen in plaats van IP-adressen.

© CC0,  Pixabay
25 oktober 2016

In drie verschillende pilots worden de eerste stappen voor een vernieuwing van internet gezet als resultaat van het project MobilityFirst.

Het project MobilityFirst startte in 2010 als onderdeel van het Future Internet Architecture initiative van de Amerikaanse National Science Foundation. Het doel is een antwoord te zoeken op de tekortkomingen van het huidige internet, wat betreft veiligheid en efficiëntie. Maar minstens zo belangrijk is het onderzoek aan een nieuwe basis voor internet, bestand is tegen de vloedgolf aan nieuwe apparatuur die zich naar verwachting op de netwerken aanmeldt de komende jaren. De National Science Foundation heeft dit project gesponsored met een bedrag van ruim 6 miljoen dollar. Het wordt voor het belangrijkste deel uitgevoerd aan de Rutgers University of Massachusetts-Amherst, het Massachusetts Institute of Technology, aan Duke University, de University of Michigan, de University of Wisconsin-Madison en de University of Nebraska-Lincoln.

Het onderzoek mondt nu uit in drie pilots waarvan één in samenwerking met het satellietexploitatiebedrijf SES. Die gebruikt de nieuw ontwikkelde protocollen om de content goedkoper en beter van kwaliteit bij klanten af te leveren. Bij een tweede proef is een internetaanbieder betrokken die gaat demonstreren hoe het netwerk kan worden uitgebreid voor het aanbieden van mobiele dienstverlening. In de derde proef kijken onderzoekers naar hoe in een noodsituatie het essentiële berichtenverkeer veel gerichter kan verlopen. De aanleiding voor dit onderzoek was de ramp met orkaan Katrina in 2005.

Namen in plaats van nummers

De kern van het MobilityFirst-project is een fundamentele verandering van een IP-adres gebaseerd systeem naar een routering op basis van adressen. Die technologie is in essentie al ontworpen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Alle objecten gekoppeld aan internet maken zich bekend met een naam. Een vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres is dan niet meer nodig. Ook is het systeem beter beveiligd. Het ligt niet in de bedoeling het huidige internet in een keer in te ruilen voor het nieuwe, zegt  Ray Raychaudhuri, een van de onderzoekers van Rutgers University. "Het huidige internet heeft een hoop gunstige eigenschappen die we niet kwijt willen, maar er is wel veel te verbeteren aan efficiency en beveiliging."

Bij het MobilityFirst-project speelt de ontwikkeling van het Internet of Things (IoT) een belangrijke rol. Vooral de groei van het aantal apparaten - naar schatting 50 miljard in 2020 tot wel een biljoen vrij snel daarna volgens NSF - is een grote last voor het huidige internet. De drie universiteiten werken daarbij aan methoden om de mobiele netwerken sneller te maken met minder vertraging (low latency). Het onderzoek loopt parallel aan de ontwikkeling van 5G waarvoor dezelfde doelstellingen gelden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!