Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste ontwerpen coronatraceerapp gepubliceerd

De overheid heeft de eerste ontwerpen voor de coronatraceerapp gepubliceerd op GitHub. Ook zijn daar het programma van eisen, uitslagen van tests met de app en andere informatie over de app te vinden.
corona-app
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De eerste gepubliceerde ontwerpen zijn slechts een ruwe versie, benadrukt designer Jelle Prins op Twitter. Prins is als een externe expert betrokken bij de ontwikkeling van de app. In de eerste ontwerpen is te zien welke informatie een gebruiker krijgt als hij de app voor het eerst opent, en hoe het statusscherm er uitziet.

Bij de onboarding wordt benadrukt dat de app alleen waarschuwt als een gebruiker risico loopt op besmetting. Dat risico ontstaat volgens de eerste ontwerpen als een gebruiker tien minuten dichtbij iemand is geweest die positief is getest. De app gebruikt Bluetooth Low Energy (BLE) om dat contact vast te stellen, al is daarmee niet exact vast te stellen hoe dicht gebruikers bij elkaar in de buurt zijn geweest. Er is alleen een signaalsterkte bekend.

Verder wordt benadrukt dat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen of gebruikt. De app kan dus niet zien waar iemand geweest is en met wie iemand precies in contact is geweest. In plaats daarvan worden unieke, anonieme nummers uitgewisseld met andere telefoons om te bepalen of er contact is geweest met iemand die besmet is. 

Na de onboarding verschijnt een eenvoudig scherm waar vanuit naar diverse pagina's genavigeerd kan worden. Gebruikers kunnen de instellingen bekijken en meer te weten komen over de app, maar ook een coronatest aanvragen en op een knop 'Heb ik corona?' klikken. Bovenin is zichtbaar of de app actief is. 

Gebruikersonderzoek

Op de GitHub-pagina verschijnt ook wekelijks een gebruikersonderzoek naar de app. Het eerste gepubliceerde onderzoek is van drie weken geleden, waar diverse problemen uit naar voren kwamen. Gebruikers begrepen niet voldoende wat de app precies doet en ook niet wanneer de app wel of niet werkt. Daarnaast bleek de getoonde waarschuwing niet serieus genoeg genomen te worden. Of die problemen inmiddels volledig opgelost zijn, is niet geheel duidelijk. Nieuwere gebruikersonderzoeken zijn namelijk nog niet gepubliceerd.

Het team van experts werkt de komende tijd verder aan een eerste versie van de app. De bedoeling is dat de GitHub-pagina verder aangevuld wordt met gebruikersonderzoeken en ontwerpen. Daarnaast is er een Slack-kanaal opgericht waarin geïnteresseerden mee kunnen praten over de app. Via Figma kunnen geïnteresseerden ook zelf bijdragen aan het ontwerp, via ontwerpuitdagingen.

Later moet ook de broncode van de app op GitHub verschijnen, maar het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in