Loopbaan

Carriere
Joop van Oosterom

Eerste Nederlandse IT-miljardair overleden

Joop van Oosterom, mede-oprichter van softwarebedrijf Volmac, was ook fervent schaker en filantroop.

Joop van Oosterom © CC BY-SA 3.0 Stefan64
6 februari 2017

Joop van Oosterom, mede-oprichter van softwarebedrijf Volmac, was ook fervent schaker en filantroop.

Joop van Oosterom overleed al in oktober in zijn woonplaats Monaco, maar dat werd pas van het weekend bekend. Waarom zijn dood al die tijd is  stil gehouden, is niet duidelijk.

Van Oosterom is 78 jaar geworden. In 1966 stond hij aan de wieg van Volmac, een van de grootste Nederlandse softwarebedrijven. 22 jaar later ging Volmac naar de beurs waardoor Van Oosterom de basis kon leggen voor zijn grote kapitaal. In 1992 fuseerde Volmac met CapGemini, een combinatie die nog drie jaar als Cap Volmac bekend bleef. In 1996 besloot Cap Gemini Sogeti wereldwijd haar dochterondernemingen Cap Gemini te noemen.

Van Oosterom had zijn aandacht toen echter al lang verlegd naar zijn eigenlijke passie: het schaken. Al sinds zijn jeugd wilde hij wereldkampioen worden, wat hem niet is gelukt. Wel deed hij mee aan mee aan het WK jeugd en behaalde de zevende plek. Ook lukte het hem tot twee maal toe wereldkampioen correspondentieschaak te worden, de laatste keer in 2008.

Van Oosterom was daarnaast een groot biljartliefhebber. Hij trad daarbij vooral op als financier van grote toernooien.

Vooruitstrevende rol in Nederlandse IT-sector

Volmac was het eerste Nederlandse bedrijf dat personeel stimuleerde door hen als ebeloning aandelen in het bedrijf te geven. Ook zorgde het bedrijf voor een professionalisering in de Nederlandse software-industrie door processen te standaardiseren. Van Oosterom wist na de beursgang van Volmac en de fusie met Capgemini zijn kapitaal fors uit te breiden met gunstige investeringen in andere beursgenoteerde ondernemingen. Net als veel andere internetmiljardairs wist hij te profiteren van de dotcom-bubbel eind jaren 90. Van Oosterom verkocht 15 jaar geleden zijn laatste pakket Capgemini-aandelen. 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.