Development

Software-ontwikkeling
Eerste GGD's starten met GGD Contact voor bron- en contactonderzoek

Eerste GGD's starten met GGD Contact voor bron- en contactonderzoek

Half juli wordt het vernieuwde systeem in gebruik genomen bij 6 GGD's.

21 juni 2021

Half juli wordt het vernieuwde systeem in gebruik genomen bij 6 GGD's.

Vanaf half juli zullen de eerste 6 GGD’s gaan werken met GGD Contact. Volgens minister Hugo de Jonge volgt daarna stapsgewijs de rest van de GGD’en. GGD Contact is het alternatief van HPZone (Lite) dat de afgelopen maanden is geteisterd door problemen.

De afgelopen twee maanden is GGD Contact uitvoerig door enkele GGD’en getest, schrijft De Jonge. “Hieruit is een aantal verbeterpunten gekomen die inmiddels zijn doorgevoerd. Op deze manier sluit de applicatie beter aan bij de directe werkpraktijk van onder meer de bron- en contactonderzoekers.” Als de GGD’en de applicatie in gebruik hebben genomen, wordt in de periode daarna “de applicatie stapsgewijs verder uitgebouwd tot het moment dat HPZone (Lite) voor de bestrijding van COVID-19 helemaal kan worden uitgezet.”

Niet geschikt

Begin april is door de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG'en) van de GGD’s besloten dat GGD Contact de vervanger zou worden van HPZone (Lite). HPZone (Lite) heeft al sinds het begin van de pandemie problemen. Het systeem bleek niet geschikt om 4500 bron- en contactonderzoeken per dag te verwerken. RTL Nieuws onthulde eind januari dat persoonsgegevens uit de GGD-databases op grote schaal werden verhandeld. De persoonsgegevens kwamen uit HPZone (Lite) en CoronIT.

Daarop werd bekend dat HPZone (Lite) zou worden vervangen door een nieuw systeem. Hoewel pas in april duidelijk werd dat GGD Contact het nieuwe systeem zou worden, waren daarvoor al eerder signalen. Zo schreef de koepelorganisatie GGD GHOR daags na de ontdekking van het datalek dat er al maanden aan een nieuw systeem wordt gewerkt. “Alles is erop gericht om dit systeem GGD Contact – samen met het bijbehorende BCO-portaal – in maart operationeel te hebben voor de coronabestrijding. Dan kunnen we afscheid nemen van HPZone Lite bij de bestrijding van de coronapandemie", aldus de GGD GHOR eind januari.

Niet officieel

Toch was volgens een woordvoerder van GGD GHOR nog niet officieel besloten dat GGD Contact de vervanging van HPZone zou worden, ook al suggereert de tekst op hun site dat wel. Het nieuwe systeem leek destijds slechts "een van de goede opties te zijn", aldus de koepelorganisatie na vragen van AG Connect. Daarna is alsnog een verkenning gedaan door een onafhankelijke partij verricht naar overige beschikbare alternatieven. Daaruit bleek dat GGD Contact inderdaad de beste keuze was om HPZone (Lite) te vervangen.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.