Loopbaan

Carriere
Astrid Oosenbrug

‘Een soort wondere wereld die voor me openging’

De carrière van Astrid Oosenbrug, nu ‘pleegouder’ voor jonge hackers.

© Astrid Oosenbrug
23 september 2021

Van schoolverlater werd Astrid Oosenbrug systeembeheerder en schopte ze het zelfs tot Tweede Kamerlid. Wie denkt dat er geen lijn zit in die loopbaan, verkijkt zich op haar huidige rol: die van 'lobbyist en pleegmoeder' voor jonge hackers. Daarin komt alles samen.

In tech- en politieke kringen viel ze als PvdA-politica op vanwege haar kritische, inhoudelijke vragen - en dóórvragen - in het parlement. In securitykringen denken ze bij Oosenbrug allereerst aan haar huidige functie, bij het vrijwilligersinitiatief DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure). Daar is ze volgens de officiële omschrijving “penningmeester, lobbyist en pleegouder voor jonge hackers”. 

Van schoolverlater tot hackersvoorvrouw. Niet gek voor een voormalig bijstandsmoeder, met een kind dat veel extra zorg nodig had. Die verschillende rollen en ervaringen hebben haar gevormd. Want haar loopbaan begon zonder diploma's, werkend vanuit huis met internet via een inbelverbinding.

“Ik heb altijd moeten knokken. Als ik denk dat ik iets kan, dan ga ik ervoor”, zegt de self-made tech-expert vol overtuiging. Het is lastig Astrid Oosenbrug in een hokje te stoppen. Dat blijkt een rode draad in haar leven te zijn. “Ik was eigenlijk al vrij jong van school; op m’n vijftiende.” Ze paste niet in het stramien van havo/vwo. Daarom ging ze werken, naast de moedermavo, “tot m’n zestiende, een moetje dus” vanwege de leerplicht.

‘Prikkels nodig’

Dankzij de kaartenbak van het uitzendbureau werkte ze bij even veel als verschillende werkgevers: bij de McDonald’s, bij een supermarkt. “Ik had bijna elke maand een andere job, want ik verveelde me.” Dat klinkt als het spreekwoord ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’. Maar het waren geen ongelukken die Oosenbrug steeds weer naar functies elders dreven. Het was een zoektocht. “Ik heb prikkels nodig.”

Een periode in Canada als negentienjarige nanny heeft “een soort reset” gegeven, waarna Oosenbrug zowaar een paar jaar bij één werkgever bleef. Ze trouwde en kreeg een kind. Dat kind bleek extra zorg nodig te hebben, waarvoor zij haar werk opgaf. Vier jaar later volgde een scheiding. Daarna is door omstandigheden - plus haar eigengereidheid - de techcarrière van Astrid Oosenbrug begonnen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!