Development

Apps
Android-app

Eén op één overzetten van Android-apps lukt Microsoft niet

Eén van de initiatieven waarmee Microsoft de app-schaarste voor Windows 10 Mobile wilde tegengaan, lijkt schipbreuk te lijden.

© Samsung
18 november 2015

Eén van de initiatieven waarmee Microsoft de app-schaarste voor Windows 10 Mobile wilde tegengaan, lijkt schipbreuk te lijden.

Eerder dit jaar maakte Microsoft bekend dat het werkte aan een emulator die Android-apps kon draaien op Windows 10 Mobile. Daarmee zouden mobieltjes onder Windows Mobile in één klap verlost worden van hun grootste tekortkoming: het gebrek aan goede apps. Ontwikkelaars van apps hebben namelijk een duidelijke voorkeur voor Android - vanwege de aantallen -  en voor iOS vanwege de kooplust van Apple-klanten.

Het project waarin die emulator ontwikkeld werd, project Astoria, werd afgelopen april geannonceerd. De laatste tijd was het echter nogal stil rond het project. Op de forums rond project Astoria werd sinds september geen informatie meer uitgewisseld. En in recente voorversies van Windows Mobile 10 ontbrak het Android-subsysteem volledig. Een woordvoerder van Microsft bevestigde tegenover Re/Code dat het project Astoria niet volgens planning voortgezet zou worden. Maar dat doet niets af aan Microsofts inspanningen om ontwikkelaars tools te bieden waarmee ze hun apps over kunnen zetten naar het Windows-platform, voege hij eraan toe.

De reden voor het stopzetten van het werk aan de emulator is niet genoemd. Ook is op basis van Microsofts antwoord niet helemaal uit te sluiten dat het project later weer ter hand wordt genomen. Maar dat laatste lijkt onwaarschijnlijk als je kijkt naar redenen die in kringen van commentatoren genoemd worden. Zo wordt genoemd dat de dreiging van een Android-emulator ontwikkelaars van 'native apps' voor Windows 10 Mobile kopschuw maakte vanwege de te verwachten lawine aan concurrerende apps. Anderen wijzen op juridische voetangels en klemmen bij het ontwikkelen van een emulator; voordat je het weet ben je verwikkeld in een rechtszaak over intellectueel eigendom met de ontwikkelaars van de Android-apps. Ook worden technische problemen genoemd: het Android-subsysteem zou de onuitroeibare neiging hebben om Windows 10 Mobile met de tijd steeds trager te maken. Ook de inspanning werd genoemd: aan Astoria werkten naar verluidt continu 60 tot 80 man.

Andere projecten op de Windows App Store beter gevuld te krijgen, lijken wel gewoon doorgang te vinden. Het gaat daarbij om project Westminster, een toolset voor het overzetten van web-apps naar Windows 10 Mobile, het 'porten' van klassieke Win32-apps via project Centennial en - als meest verstrekkende - project Islandwood, dat ontwikkelaars helpt iOS-apps naar Windows 10 Mobile over te zetten. Project Islandwood is overigens ook minder ambitieus dan Astoria was. Islandwood levert geen emulator op, maar tools om de app snel aan te passen naar de Windows 10 Mobile-omgeving en zijn interface. Anders dan Astoria probeerde te bewerkstelligen, moeten gebruikers van de tools van Islandwood hun apps ook recompileren voordat ze bruikbaar zijn op Windows 10 Mobile. Aan Islandwood werken naar verluidt 5 man.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.