Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén op de tien IT'ers voelt zich gediscrimineerd op werk

Krap één op de tien werkenden met een ICT-beroep voelde zich in 2022 gediscrimineerd op de werkvloer. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS. Ook geeft 3,9% van de werkenden in de tech aan het slachtoffer te zijn geweest van pestgedrag.
© Shutterstock
Shutterstock

TNO en het CBS ondervroegen voor de NEA 61.000 werknemers. De vragen werden in het laatste kwartaal van 2022 aan de werkenden voorgelegd en gingen om de afgelopen twaalf maanden. Daaruit blijkt nu dat 9,4% van de werkenden met een ICT-beroep discriminatie ervaarde op het werk.

De meeste discriminatie onder IT'ers is op basis van afkomst, huidskleur of nationaliteit (2,7%), aldus het onderzoek. Daarnaast voelde 2,6% zich gediscrimineerd op basis van leeftijd en 1,8% op basis van geslacht. Onder die laatste groep vallen ook mensen die discriminatie ervaarden vanwege de zwangerschap. Discriminatie vanwege de politieke voorkeur (0,3%) en seksuele geaardheid/voorkeur (0,5%) komt het minste voor onder IT'ers.

De cijfers zijn vergelijkbaar met de trends onder alle werkenden van Nederland. Van de complete groep voelde ook één op de tien zich gediscrimineerd in 2022. En ook bij de complete groep werkenden in Nederland is dat met name op basis van afkomst, huidskleur of nationaliteit (2,8%) en leeftijd (2,4%).

Ongewenst gedrag

IT'ers ervaren volgens de NEA echter minder vaak ongewenst gedrag dan de volledige groep werkenden. Van alle werkenden ervaarde 16,6% in 2022 ongewenst gedrag, tegenover 7,1% van de werkenden in de tech. Het gaat dan bijvoorbeeld om ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld en pesten. 

Pesten komt van alle ongewenste gedragingen het meeste voor: 3,9% van de IT'ers ervaarde vorig jaar pestgedrag. Daarnaast ervaart 3,5% intimidatie, veel minder dan het landelijk gemiddelde van 11,3%. Seksuele intimidatie komt met 1,2% ook af en toe voor. Lichamelijk geweld ervaart bijna niemand in de IT: slechts 0,3% maakte dit in 2022 mee. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in