Innovatie & Strategie

Security
Versleuteling

Een kwestie van toeval

Het belang van cryptografie voor de samenleving.

© Shutterstock
23 maart 2018

We zijn gewend aan winkelen via internet, geld uit de muur en smartcardtoepassingen zoals ov-chip betaal-tv. Weinig mensen realiseren zich echter welke technologie nodig is om ervoor te zorgen dat dergelijke toepassingen veilig zijn. Technologie is echter een tweesnijdend zwaard en steeds meer cyberincidenten halen het nieuws. Dit artikel geeft aan welke beveiligingsmogelijkheden cryptografie biedt en waarom de kwantumcomputer die beveiliging onder druk zet.

Als we online een goede aanbieding hebben gevonden, kunnen we meestal meteen afrekenen. Dat houdt de kosten laag voor de leverancier, die op zijn beurt zijn marktaandeel kan vergroten door zijn klanten het prijsvoordeel te geven. Tegelijkertijd mogen cybercriminelen geen kans krijgen om misbruik te maken van betalingsgegevens. Vandaar dat sites de data beveiligen die via het internet worden uitgewisseld, herkenbaar aan het groene 'slotje' in de adresbalk.

Voor het inloggen op een webwinkel moet je als klant een identiteit en een wachtwoord invoeren. Meestal bestaat de identiteit uit het e-mailadres van de klant, die de leverancier koppelt aan het klantaccount. De klant kiest daarna zijn wachtwoord, waarmee hij later opnieuw kan inloggen op de website. Webwinkels moeten dus ook de opslagen klantgegevens geheimhouden. Ondertussen heeft Europa de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) aangenomen, die eist dat privacygevoelige data ‘aantoonbaar goed beveiligd' zijn. Maar hoe veilig is die beveiliging eigenlijk?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!