Loopbaan

Carriere
leren programmeren

Een derde IT’ers heeft geen relevante IT-opleiding afgerond

IT’er hoogopgeleid en vaak in vaste dienst.

6 februari 2018

IT’ers zijn hoogopgeleid. Meer dan de helft (52%) van de IT-professionals die dit jaar deelnamen aan de Salary Survey – het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot -  heeft een hbo-opleiding afgerond, 23% deed een academische opleiding en 18% voltooide een mbo-opleiding. De rest van de respondenten deed mavo/vmbo (2%), havo (4%) of vwo/gymnasium (1%) voordat hij of zij (maar meestal hij, want 89% van de ruim 2600 deelnemers is man) de IT-arbeidsmarkt op stroomde.

Slechts 64% heeft een relevante IT-opleiding afgerond. Nog eens 9% begon wel aan zo’n opleiding maar maakte hem niet af. Dat betekent dat bijna 3 op de 10 IT’ers uit ons onderzoek via een andere route in de IT is beland. Opvallend is verder dat er bij ICT-bedrijven vaker professionals in IT-functies werken zonder relevante opleiding (31%) dan bij niet-IT-bedrijven (24%).

Maar liefst 89% van de ondervraagde IT’ers die in loondienst werken heeft een vast contract op zak. Een op de tien IT’ers heeft een tijdelijk contract en 1% gaf als antwoord ‘overige overeenkomst’.

Slechts 11% van de IT’ers in loondienst bij een ICT-bedrijf heeft een arbeidscontract dat is vastgesteld in overeenkomst met de bedrijfs-CAO. Dat komt omdat er binnen de ICT-branche nog maar weinig CAO’s worden afgesproken. Voor IT’ers die werken buiten de IT-sector heeft maar liefst 56% een arbeidsovereenkomst op basis van de bedrijfs-CAO. Bij IT’ers die werken voor een IT-bedrijf heeft maar liefst 61% een arbeidsovereenkomst gesloten op basis van een individuele afspraak, tegen 23% bij IT’ers die werken voor een niet-IT-bedrijf.
 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!