Beheer

Infrastructuur
Eekhoorn

Eekhoorn grote bedreiging netwerken

Vergeet hackers en vreemde mogendheden als bedreiging voor kritieke netwerkinfrastructuur.

Eekhoorn © CC0 - Pixabay,  3093594
18 januari 2017

Vergeet hackers en vreemde mogendheden als bedreiging voor kritieke netwerkinfrastructuur.

De grootste bedreiging voor belangrijke infrastructuur zoals die voor elektriciteit en computers wordt niet gevormd door 'vijandelijke staten' en andere duistere hackers maar door de eekhoorn. Dit is de conclusie van een onderzoeker van storingen van netwerken over de afgelopen jaren, meldde de BBC dinsdag.

Onderzoeker Cris Thomas heeft met het project CyberSquirel 1 in Engelstalige meldingen naar de oorzaak van problemen in netwerken gezocht. Op een conferentie van veiligheidsexperts in Washington, zei Thomas dat hij het onderzoek in 2013 is begonnen "om iets af te doen aan de volkomen belachelijke beweringen over cyber-oorlogen die worden gelanceerd door hooggeplaatsten in regeringen en in de industrie''. Het Amerikaanse ministerie van Energie waarschuwde deze maand nog dat "het netwerk van de elektriciteitsvoorziening aan een dreigend gevaar van cyberaanvallen blootstaat'.

Eekhoorn is gevaarlijkste 'hacker'

Thomas ontdekte dat de schade die door dieren wordt veroorzaakt kolossaal is en zelden serieus wordt genomen. Hij registreerde bijvoorbeeld 1700 stroomstoringen die in totaal vijf miljoen gebruikers troffen en die werden veroorzaakt door voornamelijk eekhoorns, vogels, ratten en slangen. De eekhoorn blijkt verreweg de gevaarlijkste 'hacker'.

Thomas beklemtoonde dat de veel besproken cyberaanvallen zoals die bijvoorbeeld van 'Stuxnet' op een nucleaire verrijkingscentrifuge in Iran of enkele storingen in Oekraïense energiecentrales wat praktische gevolgen betreft niets voorstellen in vergelijking met het onraad dat dieren aanrichten. Er zijn door hem ook acht doden geteld. Zes van deze slachtoffers verloren het leven door elektriciteitskabels die door toedoen van eekhoorns losraakten.

Lees meer over
1
Reacties
J.de Grood 18 januari 2017 15:42

Gelukkig hebben we in Nederland 99% van onze bekabeling ondergronds liggen, dus hoeven we alleen nog bang te zijn voor mollen. Leuk verhaal.....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.