Beheer

Zakelijke software
Edge

Edge-browser op koers naar de afgrond

Het marktaandeel van de Edge-browser daalde nog niet eerder zo hard.

© Microsoft
2 november 2017

Het marktaandeel van de Edge-browser daalde nog niet eerder zo hard.

Volgens de statistieken van Netmarketshare gebruikt nog geen 16 procent van de Windows 10-gebruikers de browser die standaard in het besturingssysteem zit.

Vlak na de introductie van Windows 10 in juli 2015 gebruikte nog 36 procent de toen gloednieuwe browser. Sindsdien zit het gebruik van de browser in een glijvlucht. In maart kwam het gebruik nog uit op 22 procent, maar eind oktober werd een dieptepunt bereikt met 15,7 procent.

Hoe meer Windows 10-gebruikers er komen, hoe verder het marktaandeel van de browser daalt. Maar zelfs als alle Edge-gebruikers van het eerste uur de browser zouden zijn blijven gebruiken, had het marktaandeel onder Windows 10 -gebruikers nu 29,3 procent geweest. Windows 10-gebruikers van het eerste uur keren dus ook de browser de rug toe ondanks de pogingen die Microsoft doet om de tekortkomingen van Edge weg te werken. Zo heeft Microsoft veel werk gestoken in het integreren van extensies in de browser. De mogelijkheid extra functionaliteit van derden in te bouwen ontbrak in de eerste versies van Edge, terwijl die toevoegingen populair zijn in concurrerende browsers.

Het aloude Internet Explorer lijkt juist in opmars. Het marktaandeel van IE steeg met 0,3 procentpunt naar 19,7 procent.

Snelste daling in geschiedenis Edge

Edge is in tegenstelling tot Chrome, Firefox, Opera en Safari slechts op één besturingssysteem te gebruiken. Het marktaandeel van Edge gemeten over alle pc's komt daarom nog veel lager uit: 4,6 procent. dat betekent een daling van 0,6 procent. Zo hard daalde het marktaandeel nog niet sinds de introductie.

Ondertussen groeit het marktaandeel van Google Chrome gewoon door. Afgelopen maand steeg het met 0,2 procentpunt naar 59,8 procent. Ook Mozilla Firefox steeg 0,3 procentpunt en kwam eind oktober uit op 13,1 procent. Het gebruik van Apple's Safari daalde 0,7 procentpunt naar 4,4 procent.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.