‘Echte ICT-specialisten zijn nog steeds schaars’

3 juli 2009

“Wij knijpen elkaar regelmatig even in de arm. Zo van: klopt dit wel? Maar we groeien nog steeds en kunnen nog nieuwe mensen gebruiken”, vertelt Marcel Lucker, directeur Marketing & Sales bij Winvision. Terwijl veel concurrenten vacaturestops hanteren of zelfs mensen ontslaan, is dat bij Winvision niet aan de orde. Lucker: “Het weer in de sectoren waarin wij actief zijn – de zorg en het onderwijs – is nog relatief goed. Ze worden minder gedreven door economische omstandigheden dan veel andere sectoren en er staan een aantal belangrijke veranderingstrajecten op stapel die doorgang moeten vinden, crisis of geen crisis.”

Bovendien richt Winvision zich op Microsoft-technologieën waar nog altijd veel vraag naar is. Het bedrijf is dan ook hard op zoek naar .NET-ontwikkelaars, testers en projectmanagers. “Die zijn nog steeds moeilijk te vinden, al is het door de economische crisis wel iets gemakkelijker geworden. Maar de mensen die wij zoeken zijn ervaren specialisten, die eerder met dit bijltje hebben gehakt. En die zijn nog steeds schaars”, vertelt Lucker.
Daarnaast wordt de zoektocht bemoeilijkt omdat iedereen momenteel liever even blijft zitten waar ’ie zit. “De angst voor een overstap is erg groot”, vertelt Menno Rasker, manager IT Consultancy bij Fujitsu Services, dat voor april 2010 nog minimaal honderd mensen kan gebruiken. Hij heeft hier wel begrip voor. “Het zijn gekke tijden. Je hoort een hoop nare verhalen over ontslagen en niet-verlengde contracten. Het is logisch dat je je zorgvuldig opgebouwde dienstjaren niet zomaar opgeeft voor een nieuw contract bij een partij die je nog niet goed kent.”

Hij betreurt het wel, want hij kan veel meer goede sollicitanten gebruiken. “Ik had gedacht dat het gemakkelijker zou gaan. We krijgen nog steeds niet de hoeveelheden binnen waarop we gehoopt hadden”, vertelt Rasker. Wel wordt hij overspoeld met cv’s van mensen die hij niet kan gebruiken. “Of ze zijn overgekwalificeerd en te duur voor mij, of ze zijn niet up-to-date met hun certificeringen”, verzucht hij. Ook Lucker kent dit probleem. Winvision krijgt veel brieven en mailtjes van mensen die op de bank zitten bij een detacheerder of er net zijn ontslagen. “Maar die mensen voldoen vaak niet aan onze eisen. Wij werken op projectbasis, onder hoge druk, dat vereist specifieke vaardigheden. We leggen de lat heel hoog.”

Ook Clemens Albrecht, HR-manager bij Calco IT, zegt over het algemeen niet zoveel te kunnen met sollicitaties van bankzitters en ontslagen gedetacheerden. “Het is misschien een beetje cru om te zeggen, maar ze zijn vaak niet voor niets op straat komen te staan. Het is in ieder geval niet de crème de la crème.”

Calco IT is op zoek naar 150 nieuwe medewerkers voor hun Masterclass-traject. Het bedrijf in Amersfoort is met name op zoek naar pasafgestudeerden en professionals met enkele jaren ervaring. “Wat dat betreft vissen wij in een gunstige vijver, want veel bedrijven hebben het werven van starters op een laag pitje gezet.” Toch valt het aantal reacties op wervingsacties hem tegen. “Vorig jaar hebben wij na de zomer een grote campagne gestart en kregen een stortvloed aan reacties te verwerken. En dat was nog voor de crisis. Maar nu is het veel rustiger. Ik schat dat we per week zo’n tien tot vijftien sollicitaties binnenkrijgen.”

Hij merkt dat de vraag naar ‘detavast-constructies’ is toegenomen. “Externen worden er overal uitgeknikkerd en vervangen door eigen mensen. Maar omdat ze die mensen op korte termijn zelf niet kunnen vinden of omdat er een vacaturestop wordt gehanteerd, schakelen ze bijvoorbeeld ons in.” Calco IT werft en selecteert de mensen, leidt ze op en plaatst ze gedurende 22 maanden bij de klant. Daarna kunnen ze in vaste dienst treden bij de opdrachtgever. Albrecht: “Het liefst hebben ze jonge mensen. Die zijn nog te kneden, zijn relatief goedkoop en bovendien kan er zo wat worden gedaan tegen de vergrijzing.”

Er is volgens hem vooral vraag naar ICT-professionals die ook affiniteit hebben met de businesskant, zoals applicatiebeheerders en informatieanalisten. “Tien jaar geleden kon je nog wegkomen met het inhuren van een autist die dan ergens in een donker hoekje ging zitten programmeren. Dat is nu ondenkbaar geworden! Communicatieve vaardigheden moeten goed ontwikkeld zijn, omdat rechtstreeks contact met de klant, derden en eigen medewerkers veelvuldig optreedt.”

Lucker, Rasker en Albrecht zijn het met elkaar eens dat de ICT-arbeidsmarkt niet overal even soepel is. Rasker, van Fujitsu Services: “ICT-specialisten met enkele jaren werkervaring, die up-to-date gecertificeerd zijn, blijven moeilijk te vinden, met name .NET-, netwerk- en systeemspecialisten. Daar doet de kredietcrisis niets aan af.” Dergelijke specialisten moeten volgens hem echt ‘gehunt’ worden. “Ze zijn aan het werk en in deze tijd zullen ze zich niet zo snel ergens spontaan melden.” Tegelijkertijd wordt hij overspoeld met cv’s van procesmanagers. “Ik neem ze voorlopig niet aan, want veel grote verandertrajecten zijn stil komen te liggen, dus ik kan ze nergens plaatsen.”

Lucker van Winvision zegt veel gebeld te worden door headhunters. “Maar daar zitten we helemaal niet op te wachten. We willen liever mensen die ons rechtstreeks benaderen.” Overigens merkt hij wel op dat de kwaliteit van de mensen waar de headhunters mee aan komen zetten de laatste tijd verbetert. Volgens hem is er vooral behoefte aan ontwikkelaars en integratiespecialisten en projectmanagers. De vraag naar infrastructuurspecialisten loopt daarentegen terug. Starters kan hij op dit moment ook niet goed gebruiken. “Wij zitten diep in de Microsoft-technologie. Dus die taal moet je spreken. Wij hebben weinig tijd om starters up-to-speed te krijgen en zoeken dus vooral ervaren krachten.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!