Management

Apps
e-health

'E-Health: geen geld over de balk graag'

Weerwoord tegen oproep tot forse investeringen.

3 februari 2017

Weerwoord tegen oproep tot forse investeringen.

De Leidse hoogleraar e-health Niels Chavannes pleit voor een inventarisatie van de gevolgen van digitale innovaties voordat er veel geld in wordt geïnvesteerd.

Chavannes reageert tegenover nos.nl op de oproep van VNO-NCW, MKB-Nederland en de zorgbranche (pdf) om flink te investeren in de ontwikkeling van e-health-toepassingen in de thuiszorg. Daarmee zou tot 1,5 miljard euro kunnen worden bezuinigd. Maar die effecten zijn nauwelijks onderzocht, zegt Chavannes. "Laten we daar eens mee beginnen voordat we in het wilde weg investeren en het in de praktijk mogelijk tegenvalt."

VNO-NCW bracht gisteren samen met onder meer zorgverzekeraars, de ggz en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een advies (pdf) aan minister Schippers van Gezondheid uit. Chavannes krijgt bijval uit verschillende hoeken. Zo is ook Nictiz, kenniscentrum op het gebied van digitale zorg, kritisch. Volgens Johan Krijgsman, manager Monitoring & TrendITion bij Nictiz, zijn er al veel mogelijkheden voor het inzetten van e-health-toepassingen, maar vinden die helemaal niet gemakkelijk hun weg naar de patiënten. Het is beter eerst die toepassingen beter onder de aandacht te brengen.

Kosten kunnen juist toenemen

Toch blijkt uit jaarlijks onderzoek van Nictiz en NIVEL dat het aantal patiënten dat thuis lichaamsfuncties in de gaten houdt met behulp van smartphone of computer, wel toeneemt. In 2014 ging het om 12 procent van de zorggebruikers, in 2016 om 22 procent. Maar ook al worden e-health-toepassingen in korte tijd populair, hoeft dat nog niet te betekenen dat de door VNO-NCW beoogde besparing wordt gerealiseerd. E-health-toepassingen verlagen uiteindelijk de drempel om de eigen lichaamsfuncties te gaan meten. De resultaten daarvan roepen vragen op die uiteindelijk weer door de huisarts moeten worden behandeld. Het gebruik van e-health-toepassingen kan dus ook makkelijk leiden tot een verhoging van de zorgkosten.

Lees meer over
2
Reacties
henk 05 februari 2017 13:03

Er is technisch al heel veel mogelijk, maar de meeste projecten stoppen zodra de subsidie stopt. De gevestigde aanbieders zijn versnipperd en hebben geen direct belang. En de consument, die profijt kan hebben van, bijvoorbeeld, het gegeven dat je niet meer voor een gesprekje van vijf minuten in een ziekenhuis een halve dag kwijt bent, plus reis- en parkeerkosten, is geen partij. Pas als de burger, net als in andere sectoren, zelf kan vergelijken en kiezen, zullen nuttige innovaties komen bovendrijven. Dus eerst de zorgmarkt transparanter maken, dan komt de e-health vanzelf.

Atilla Vigh 03 februari 2017 12:22

E-Health wordt tegengehouden vanwege eenvoudige angst voor broodrood in de keten.
Wist je dat het ministerie zelfs ketensubsidie geeft om dit tegen te gaan. Omgekeerde wereld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.