Beheer

Netwerken
verbaasd

'Duur elektronisch patiëntendossier kan in de prullenbak'

Nieuw systeem met andere opzet in voorbereiding.

© Shutterstock sakkmesterke
10 september 2015

Nieuw systeem met andere opzet in voorbereiding.

Patiënten kunnen in de toekomst mogelijk kiezen voor een veiliger elektronisch patiëntendossier. Dat melden de Volkskrant en de NOS.

Amsterdamse huisartsen hebben samen met ict'ers een systeem bedacht waarbij patiëntendossiers niet via een centraal punt worden uitgewisseld, zoals bij het traditionele EPD het geval is. In het nieuwe initiatief kunnen patiëntendossiers direct bij de huisarts worden opgevraagd. Dat gebeurt via de internetverbinding van de huisarts. Twintig huisartsen en vijf huisartsenposten in Amsterdam gaan experimenteren met een alternatief systeem voor het uitwisselen van medische gegevens. Aan het eind van dit jaar wordt het systeem geëvalueerd.

De opzet van het Elektronisch Patiëntendossier stuit met name bij huisartsen op bezwaren. De tegenstanders hebben met name moeite met het feit dat iedereen met een BIG-authorisatie - grofweg alle zorgverleners - in principe bij de gegevens kan die in het EPD worden opgeslagen. Ook vinden ze de manier waarop gegevens in het Landelijk SchakelPunt worden opgeslagen onveilig. Het nieuwe systeem gaat uit van de huisarts. ,,De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim, maar hoe kan hij daar nu aan voldoen als hij niet kan laten weten welke zorgverlener de gegevens van zijn patiënten mag opvragen?', zegt Guido van 't Noordende, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar privacy en grote computersystemen, en het bedrijf heeft opgericht dat het nieuwe systeem maakt.

In principe kan dit gedistribueerde systeem het Landelijk SchakelPunt - waarin honderden miljoenen zijn geïnvesteerd - overbodig maken. Een woordvoerster van de initiatiefnemers liet op NPO Radio 1 weten dat dat in haar ogen inderdaad zou kunnen. Haar verwachting is echter dat de systemen naast elkaar zullen bestaan.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.