Beheer

Security
Cloud

Dutch Secure Autonomous Cloud: Nederlands initiatief voor veilige cloud

DUSAC moet antwoord bieden op Big Tech en onveilig gebruik data.

19 februari 2021

Vrijwel iedereen werkt tegenwoordig op een manier met de cloud, maar dat betekent ook dat data terecht komt bij grote, buitenlandse techbedrijven. Bovendien gaat nog best wat mis met die data en het gebruik ervan. Nederlandse wetenschappers willen daarom een eigen vertical stack bouwen, specifiek gericht op het veilig gebruiken en verwerken van data. En dat levert Nederland meer op dan alleen maar een veilige cloud.

Wie in de cloud werkt, gebruikt in de meeste gevallen technologie van buiten Europa. De aangeboden infrastructuur komt vaak van de ‘Big Tech’ uit Amerika en China. Dan kun je je afvragen hoe onafhankelijk je nog bent, meent security-professor Marten van Dijk van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI).

Tegelijkertijd doen zich allerlei problemen voor met data. “Je hoeft de kranten maar open te slaan en je ziet wat er allemaal misgaat, en wat er allemaal aan datalekken gebeurt of aan digitale aanvallen op ons afkomt”, stelt infrastructuur-professor Cees de Laat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). “We hebben een Nederlandse, digitale waterlinie nodig.”

De Laat en Van Dijk zijn beiden betrokken bij het Dutch Secure Autonomous Cloud (DUSAC) project, dat voor beide problemen een oplossing moet gaan bieden. “De vraag is hoe wij op een verantwoordelijke en rigoureuze manier kunnen nadenken over hoe we security op alle niveaus, dus in de hele verticale stack, kunnen integreren. En hoe kunnen we zo min mogelijk de footprint van de Big Tech daarin hebben? Dat is waar we naartoe willen. We willen dat producenten van data en algoritmen de regie kunnen houden op wat er met hun data en daaruit gemaakte producten gebeurd”, legt Van Dijk uit.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!