Management

Zakelijke software

Durfkapitaal duikt op blockchain

10 maart 2016
Private equity-partijen investeerden vorig jaar wereldwijd voor 13,8 miljard dollar in initiatieven op het gebied van technologische innovatie in de financiële sector. Dat is meer dan twee zo veel als in 2014. Vooral oplossingen die gebruik maken van blockchaintechnologie blijken bij de durfkapitalisten in de smaak te vallen.

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een inventarisatie door CB Insights en KPMG. Volgens de onderzoekers is de stijging vooral veroorzaakt door toename van de omvang van de investeringen. Van de in totaal 130 investeringen die vorig jaar plaatsvonden, hadden 17 deals een waarde van 50 miljoen dollar of meer. In de periode 2011 t/m 2014 gold dat slechts voor 10 investeringen.

Vooral in Azië namen de investeringen toe. Daar staken de durfkapitalisten fintechbedrijven 4,5 miljard dollar toe. Dat is net zoveel als in de totale periode van 2011 t/m 2014. Maar ook in Europa zitten de investeringen in fintech in de lift. Vorig jaar werden 125 transacties geteld, met een totale waarde van 1,48 miljard dollar. Qua volume voeren Britse durfinvesteerders de ranglijst in Europa aan, met name door de forse investeringen in bedrijven als Funding Circle, WorldRemit en Ebury.

Blockchain

Vooral de belangstelling van investeerders voor de blockchaintechnologie nam vorig jaar aanzienlijk toe. Durfkapitalisten investeerden in 2015 bijna 460 miljoen dollar in deze nieuwe technologie. In 2014 was dit nog maar 298 miljoen dollar. FinTech-partner Ank van Wylick van KPMG noemt de interesse voor het ‘gedistribueerde grootboek’ opmerkelijk: “Zeker als je in ogenschouw neemt dat de blockchain vijf jaar geleden niet meer dan een stipje was op de radar van veel investeerders en vooral bekend was vanwege het feit dat de technologie ten grondslag ligt aan de Bitcoin. Inmiddels onderzoekt een groot aantal bedrijven de potentie van de blockchain als mogelijke oplossing voor een aantal uitdagingen, zowel binnen als buiten de bankensector. Het afgelopen jaar hebben bedrijven als Citibank, Santander, Wells Fargo en HSBC een samenwerking aangekondigd met fintech startups om de blockchaintechnologie mogelijk in te voeren om bedrijfsprocessen efficiënter, strakker en veiliger te laten verlopen. Bovendien zien we dat een bedrijf als IBM in samenwerking met een aantal Britse beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen als Cisco en Intel de markt heeft betreden met een open source blockchaintechnologie. Een teken dat zij duidelijk voorzien dat de blockchain het betalingsverkeer ingrijpend gaat veranderen.”


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.