Loopbaan

Carriere
Talent

'Durf met een andere bril naar talent te kijken'

Is er echt een tekort aan IT’ers of zoeken we te veel naar het schaap met vijf poten?

10 oktober 2020

Bedrijven klagen al sinds jaar en dag dat er een tekort is aan IT’ers. Maar volgens diverse IT’ers ligt het probleem juist bij bedrijven zelf: de gestelde eisen zijn soms wel erg hoog of zelfs onrealistisch. Is er dus wel een tekort? Of zijn bedrijven simpelweg te veeleisend in hun vacatures? Of ligt het toch aan de IT’ers zelf, die niet altijd bijblijven met de vaardigheden die nodig zijn?

Dat er een tekort is aan IT’ers, is ook in de cijfers terug te zien. Nederland telde vorig jaar maar liefst 386.000 mensen met een IT-beroep, zo bleek eerder dit jaar uit de Monitor Techniekpact 2020. Maar het is nog lang niet genoeg, blijkt uit cijfers van detacheerder Yacht. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er per beschikbare IT’er maar liefst 2,4 banen beschikbaar.

De vraag naar IT’ers is dus hoog. Toch hebben sommige IT’ers het idee dat het allemaal wel meevalt met die schaarste. Bedrijven zouden vooral te hoge eisen stellen en voor weinig geld zoeken naar het schaap met vijf poten, blijkt bijvoorbeeld uit diverse reacties op Tweakers op eerder nieuws van AG Connect over de werkdruk onder IT’ers. Bovendien zijn IT’ers ouder dan vijftig en met een lagere scholing dan hbo niet welkom, luidt een veelgehoorde klacht.

Perfecte kandidaat bestaat (bijna) niet

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!