Beheer

Security
europa vlag

Duitsers komen met Europees platform voor persoonsdata

Europese tegenhanger voor Facebook Connect

© Europa
9 mei 2017

Europese tegenhanger voor Facebook Connect

Een groep Europese bedrijven ontwikkelt een platform waar persoonsgegevens veilig kunnen worden opgeslagen. Dat moet het voor klanten makkelijker maken online aankopen te doen zonder steeds opnieuw hun gegevens te moeten invoeren. Bovendien gaan ze hiermee de concurrentie aan met Facebook Connect.

Allianz, Axel Springer, Daimler, Deutsche Bank en Postbank, denktank Core en Here Technologies hebben hiertoe een intentieverklaring getekend. Andere Europese organisaties uit diverse sectoren die zich bij hen willen aansluiten, zijn welkom. Deutsche Telekom staat ook op het punt zich aan te sluiten, zo laat de groep in een persbericht weten.

Met het platform gaat de groep nadrukkelijk de concurrentie aan met Facebook Connect, dat de mogelijkheid biedt om met één identiteit op verschillende sites in te loggen. “Het idee achter deze samenwerking is om een concurrerend Europees antwoord te bieden op de belangrijkste spelers in de platform-economie”, zo luidt de officiële verklaring van de groep. “Wij Europeanen moeten nu onze kracht in digitalisering voluit gebruiken”, laat Christian Sewing, plaatsvervangend CEO van Deutsche Bank weten. “De tijd is rijp voor een platforminitiatief als dit. Het zal de juridische zekerheid voor klanten vergroten en een flinke duw in de rug betekenen voor de groei van de Europese digitale economie.”

 

Master key

Het Europese platform wil hiervoor werken met een zogeheten master key. Klanten kunnen deze sleutel gebruiken voor de registratie en identificatie in een groot aantal bedrijfssectoren. Consumenten stellende de sleutel beschikbaar aan leveranciers als ze bij hen aankopen doen. Die verkopers krijgen daarmee de persoonsgegevens die nodig zijn om de koop te sluiten.

Volgens de deelnemers aan het platform is dat niet alleen makkelijk in het gebruik, maar ook veilig; het zal voldoen aan de standaarden die gelden voor databeveiliging en – bescherming. Daarbij gaat het om eisen die de EU hieraan stelt, maar ook om de eIDAS-regeling voor elektronische identificatie.

De initiatiefnemers hebben daarnaast plannen om functionaliteit te ontwikkelen voor onder meer digitaal toegang tot overheidsdiensten en om digitale betalingsdiensten te ontwikkelen.

Zowel het Duitse ministerie voor Economie en Energie en het Fraunhofer Institute en de European School of Management and Technology (ESMT) werken mee aan het platform.

Lees meer over
1
Reacties
cyberiad 09 mei 2017 22:06

Hebben we in het verleden ook niet eens zo'n initiatief gehad van een andere firma? Kom, hoe heet die ook al weer? O ja, Microsoft met MS Passport. History repeats itself?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.