Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse ziekenhuizen offline door ransomware

Onder meer het Lukas Krankenhaus in Neuss en Klinikum Arnsberg zijn er het slachtoffer van. Een ander ziekenhuis dat niet bij naam is genoemd, heeft zijn systemen afgesloten omdat een hack dreigde.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het Lukas Krankenhaus werkt al twee weken offline. Telefoon, fax en pen en papier vervangen de systemen voorlopig. Op aanraden van de politie betaalt het ziekenhuis geen losgeld.

Het ziekenhuis constateerde naar eigen zeggen vrij snel dat sprake was van ransomware. Toen de systemen erg traag werden en boodschappen op de schermen verschenen die op ransomware wezen, is gelijk de stekker uit alles getrokken, zo meldt Deutsche Welle. Doordat elke nacht backups worden gemaakt, is hoogstens data van een paar uur verloren. Het herstel van alle systemen kost echter minstens enkele weken. Rond de 100 servers en 900 devices moeten gescand worden op infecties. Verwacht wordt dat alle systemen pas weer tegen de zomer zo draaien als voor de aanval.

Back-up

Klinikum Arsberg werd twee dagen na het Lukas Krankenhaus getroffen door ransomware. Of het dezelfde malware was, is nog niet duidelijk. Nadat alle 200 servers gescand waren op de ransomware, sloot Arsberg eveneens zijn gehele systeem af. Er bleek slechts één server getroffen. De bestanden die de ransomware versleuteld had, werden vervangen met een backup. Omdat alle medische apparatuur zonder netwerkverbinding werkt, kon Arsberg weer veel sneller volledig online aan de slag.

Wel betaald

Vorige maand werd bekend dat een Amerikaans ziekenhuis dat werd getroffen door ransomware wèl losgeld heeft betaald. Het Hollywood Presbyterian Medical Center vond het efficiënter om 17.000 dollar te betalen aan de hackers. “Het was de snelste manier om de systemen weer aan de praat te krijgen”, liet de directeur weten.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in