Beheer

Security

Duitse ziekenhuizen offline door ransomware

1 maart 2016
Enkele Duitse ziekenhuizen zijn het slachtoffer van ransomware en werken daarom al enige tijd offline. Ze weigeren losgeld te betalen.

Onder meer het Lukas Krankenhaus in Neuss en Klinikum Arnsberg zijn er het slachtoffer van. Een ander ziekenhuis dat niet bij naam is genoemd, heeft zijn systemen afgesloten omdat een hack dreigde.

Het Lukas Krankenhaus werkt al twee weken offline. Telefoon, fax en pen en papier vervangen de systemen voorlopig. Op aanraden van de politie betaalt het ziekenhuis geen losgeld.

Het ziekenhuis constateerde naar eigen zeggen vrij snel dat sprake was van ransomware. Toen de systemen erg traag werden en boodschappen op de schermen verschenen die op ransomware wezen, is gelijk de stekker uit alles getrokken, zo meldt Deutsche Welle. Doordat elke nacht backups worden gemaakt, is hoogstens data van een paar uur verloren. Het herstel van alle systemen kost echter minstens enkele weken. Rond de 100 servers en 900 devices moeten gescand worden op infecties. Verwacht wordt dat alle systemen pas weer tegen de zomer zo draaien als voor de aanval.

Back-up

Klinikum Arsberg werd twee dagen na het Lukas Krankenhaus getroffen door ransomware. Of het dezelfde malware was, is nog niet duidelijk. Nadat alle 200 servers gescand waren op de ransomware, sloot Arsberg eveneens zijn gehele systeem af. Er bleek slechts één server getroffen. De bestanden die de ransomware versleuteld had, werden vervangen met een backup. Omdat alle medische apparatuur zonder netwerkverbinding werkt, kon Arsberg weer veel sneller volledig online aan de slag.

Wel betaald

Vorige maand werd bekend dat een Amerikaans ziekenhuis dat werd getroffen door ransomware wèl losgeld heeft betaald. Het Hollywood Presbyterian Medical Center vond het efficiënter om 17.000 dollar te betalen aan de hackers. “Het was de snelste manier om de systemen weer aan de praat te krijgen”, liet de directeur weten.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.