Beheer

Privacy
Privacy

Duitse rechters: sleepnet gaat in tegen grondwet

Deel Duitse regels schendt rechten en privacy van telefoon- of internetgebruikers. 

© CCO / Pixabay Michael Gaida
17 juli 2020

Deel Duitse regels schendt rechten en privacy van telefoon- of internetgebruikers. 

De Duitse staat verzamelt in de strijd tegen terreur en criminaliteit persoonlijke data van smartphone- en internetgebruikers. Maar volgens Duitse rechters mag dat niet op de manier zoals dat nu gaat. Het sleepnet druist in tegen de grondwet, zo heeft de hoogste Duitse rechtbank besloten.

Een deel van de huidige regels schendt de rechten en privacy van de telefoon- of internetgebruikers, meent het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe. De rechters roepen de wetgever op betere regels op te stellen. Want zij vinden het in principe wel kunnen dat de staat over bepaalde gegevens beschikking krijgt, melden Duitse media. Tot de nieuwe wetgeving klaar is, mag de staat op de oude voet doorgaan.

De federale recherche en de binnenlandse veiligheidsdienst kunnen bijvoorbeeld namen, geboortedata en contractgegevens van klanten opvragen bij telecombedrijven. Ze hebben ook toegang tot de zogenoemde IP-adressen, die laten zien op welke sites iemand is geweest. De rechters vinden dat echter alleen maar kunnen bij dringend gevaar of een concrete verdenking.

Nederlands sleepnet

Ook in Nederland was er veel discussie over de toegang van geheime diensten tot privédata van burgers. Nederland heeft sinds 2018 een Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die door tegenstanders sleepwet wordt genoemd. De wet geeft de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden. In een raadgevend referendum stemden iets meer mensen tegen de wet dan ervoor. Daarop paste het kabinet de wet op een paar punten aan.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.