Innovatie & Strategie

Wetenschap
Laurens van der Maaten en Jaap van den Herik

Dubbelinterview over de toekomst van AI:

'Hoe hoger die hype wordt opgepompt, hoe strenger de AI-winter wordt'

Laurens van der Maaten (l) en Jaap van den Herik © De Beeldredaktie,  Kees van de Veen
18 december 2017

De een promoveerde (cum laude!) bij de ander en sindsdien blijven ze  elkaars carrière met interesse volgen. Prof. dr. Jaap van den Herik (70) is hoogleraar aan de Universiteit Leiden en expert op het gebied van computerschaak en kunstmatige intelligentie. Laurens van der Maaten (33) is rising star in de kunstmatige intelligentie en verliet de TU Delft voor Facebook. Samen blikken ze terug op de belangrijkste doorbraken in kunstmatige intelligentie en kijken ze vooruit naar wat nog gaat komen.  “Er ontstaat een beeld alsof over vijf jaar alle problemen in AI opgelost zijn  en dat het er dan gewoon is. Dit leidt tot veel te hoge verwachtingen.”

Jullie kennen elkaar al ruim tien jaar.  Wat is jullie het meest bijgebleven uit  de tijd dat jullie zo intensief  samenwerkten?
JvdH: “Laurens is een van de drie mensen die bij mij met lof is gepromoveerd.  Ik heb inmiddels 79 promovendi mogen begeleiden, dus als je bij mij cum laude promoveert, dan zegt dat wel wat. Iemand van een 6- naar een 7 helpen geeft ook veel voldoening, maar het summum is het mogen begeleiden van mensen als Laurens. Hij is ongelooflijk doelgericht en een veelbelovende rising star in AI-land, waar we nog veel van gaan horen.”
LvdM: “Jaap zorgde ervoor dat ik het beste uit mijzelf wist te halen. Normaal promoveert 1 op de 20 cum laude, dus hij zit royaal onder het gemiddelde. Dat ie streng is vind ik juist prettig.” JvdH: “Ik zit hier niet om statuur voor mezelf te verwerven.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!