DSL rukt op, ISDN en huurlijn uit de gratie

19 mei 2005
Breedbandinternet via (A)DSL rukt in hoog tempo op in Nederlandse bedrijven, vooral in het MKB. In maart van dit jaar was bijna 58 procent van de internetaansluitingen van dit type. Een jaar geleden was dat ruim 46 procent.
Keerzijde van de toenemende populariteit van Digital Subscriber Line (DSL) is dat huurlijnen op de terugtocht zijn, blijkt uit onderzoek van bureau MarketCap. In maart 2004 beschikte 27,6 procent van de bedrijven met minstens twintig werknemers nog over zo’n aansluiting. Een jaar later is dat gedaald naar 23,8 procent.
De toename van (A)DSL gaat ook ten koste van ISDN-lijnen. Het aandeel daarvan daalde sinds maart vorig jaar van bijna 20 procent naar ruim 7 procent.
DSL-aansluitingen komen vooral voor in bedrijven met 20 tot 150 werknemers en binnen de branches bouw, handel, zakelijke dienstverlening en fabricage.
In het midden- en kleinbedrijf (maximaal 200 werknemers) tekenen deze trends zich nog veel scherper af, al is de door MarketCap gekozen periode wel wat langer (januari 2004-april 2005). De penetratie van (A)DSL verdubbelde in die vijftien maanden van circa 43 naar 79 procent. Het aandeel huurlijnen, met de ICT-branche als laatste bolwerk, halveerde bijna van 22 naar 12 procent. Nog veel scherper is de terugval van ISDN, dat in sinds begin vorig jaar in het MKB terugviel van 34 naar 9,4 procent. Alleen in de bouw en fabricage komt ISDN volgens MarketCap nog in redelijke mate voor.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!