Management

Governance
kapot scherm

'Drie kwart gemeentelijke websites ongeschikt voor mensen met beperking'

'Slechts zeven websites voldoen'

© Pixabay CC0 Public Domain
28 februari 2020

'Slechts zeven websites voldoen'

Ruim drie kwart van de gemeenten voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen voor slechtszienden en- horenden. Dat wordt duidelijk uit een rondgang van NU.nl. De deadline om voor de wet aan die eisen te voldoen is op 23 september 2020. Slechts de helft denkt die te halen.

De regels voor toegankelijke websites komen voort uit Europese wetgeving. Ze houden onder meer in dat contrast op de pagina goed zichtbaar moet zijn en gebruikers moeten ook alleen met een toetsenbord door de website navigeren. 
 
NU.nl heeft alle 355 Nederlandse gemeenten benaderd vragen en kreeg een antwoord van 211 gemeenten. Slechts zeven gemeenten stellen aan de eisen te voldoen. Tien gemeenten zeggen alleen nog niet aan pdf-eisen te voldoen. 157 andere gemeenten voldoen er nog niet aan. De overige 37 gemeenten hebben de toegankelijkheid niet onlangs onderzocht, waardoor het onduidelijk is of zij voldoen.  

Eerder onderzoek

In oktober 2019 werden gemeentelijke websites ook al eens onderzocht, door bureau Stuurlui dat onderzoek doet naar de digitale toegankelijkheid van (semi)overheidsinstellingen. In Friesland en Limburg bleken de websites het minst toegankelijk, de sites van gemeenten in Drenthe, Flevoland en Zeeland scoren het best. 

"Onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, felle kleuren zonder contrast en het ontbreken van ondertitels kunnen het gebruik flink beïnvloeden", aldus een woordvoerder van Stuurlui destijds. "Vooral mensen met een beperking lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.