Innovatie & Strategie

Governance
Succes

Drie eigenschappen die moeten veranderen

Wordt I&T de aanjager van businessinnovatie?

© Shutterstock
19 december 2016

De CIO’s, informatiemanagers en IT-managers moeten het initiatief nemen om de aanstormende nieuwe technologieën vorm te geven. Om de technology, information en social push in goede banen te leiden. Om te zorgen voor innovatie in het businessdomein. Want als zij het niet doen, wie doen het dan wel?

De wereld verandert enorm. Er zijn veel bedreigingen, maar ook veel kansen. Die kansen komen vooral voort uit drie grote ontwikkelingen. De technology push: steeds maar weer nieuwe technologieën, denk aan 3D-printing, Internet of Things, robotisering, block chains, machine learning en nog veel meer. De information push: de hoeveelheid data op de wereld verdubbelt ieder anderhalf jaar en we kunnen ook nog eens veel meer met die data doen. De social push: alles met betrekking tot social media, maar ook het feit dat wereldwijd steeds meer mensen direct benaderbaar zijn. Denk maar aan de crowd, zoals crowd funding, open source en de wisdom of the crowd. Allemaal zaken in het IT-domein. Als IT niet het voortouw neemt, wie dan wel?

Het succes van de onderneming is nog nooit zo afhankelijk geweest van I&T

Die drie pushes hebben een verwoestend effect op de continuïteit van een onderneming. Als de mogelijkheden veranderen en als er steeds weer nieuwe toepassingen van die mogelijkheden komen, moet je als organisatie voortdurend van richting kunnen veranderen. Dat vraagt om brede kennis van die drie pushes. Niet technologisch en inhoudelijk, maar inzicht in de mogelijkheden ervan in het businessdomein. Wie anders dan de CIO’s, informatiemanagers en IT-managers (laten we ze voor het gemak even I&T noemen) kunnen zich die kennis en dat inzicht eigen maken? Zij zouden het initiatief moeten nemen. Zij moeten het geweten zijn van de organisatie als het gaat om de digitale agenda.

Fundamentele fouten

I&T gaat meestal op drie manieren fundamenteel de fout in. Allereerst concentreert I&T zich op de bestaande IT en de bestaande informatievoorziening. Die moeten worden beheerd en verbeterd. Met DevOps, agile, Lean IT, outsourcing en SIAM passen we moderne methoden toe, maar dat wil niet zeggen dat we dan doen wat de onderneming nodig heeft. Het is mooi, maar het is niet genoeg. Natuurlijk moeten we onze bestaande informatievoorziening beheren en verbeteren. Maar we mogen het er niet bij laten. We moeten substantieel op zoek naar nieuwe mogelijkheden en veel meer aandacht besteden aan de informatie en technologie die we (nog) niet hebben, dan aan wat we wel hebben. Ingrijpende vernieuwing is (in veel gevallen) noodzaak geworden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!