Beheer

Security
Play Store

Drie beveiligingsbedrijven moeten Google's Play Store veiliger maken

Google wil malafide apps beter uit zijn Play Store weren. 

© Google
8 november 2019

Google wil malafide apps beter uit zijn Play Store weren. 

Google roept de hulp in van drie beveiligingsbedrijven om zijn Play Store veiliger te maken. De afgelopen jaren hebben dergelijke firma's Google regelmatig gewaarschuwd voor malafide apps in de digitale winkel, die dus niet door Google zijn opgemerkt.

De drie beveiligingsbedrijven, Lookout, Zimperium en ESET, gaan met Google de App Defense Alliance heten. Dat schrijft Google, de beheerder van de Play Store, in een blog. "We werken samen om nare apps te stoppen voordat ze het apparaat van gebruikers bereiken", zegt Dave Kleidermacher, vicepresident van het Android-beveiligingsteam.

Op de Google Developers-website schrijft het consortium dat potentieel gevaarlijke apps gescand worden voordat ze in de Play Store gepubliceerd worden. Een app of game die als gevaarlijk bestempeld wordt, kan door Google geblokkeerd worden en zal dan niet beschikbaar komen in de appwinkel.

Play Store bevat regelmatig gevaarlijke apps

Google gebruikt al jaren allerlei technieken om malafide apps te weren voordat ze in de Play Store verschijnen, maar die methode is niet waterdicht. Met regelmaat schrijven media, waaronder AG Connect, dat Google tientallen apps en games uit de appwinkel verwijderd heeft omdat ze niet aan de eisen van de Play Store voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om apps die ongevraagd en stiekem op de achtergrond advertenties afspelen, uit zichzelf dure sms'jes versturen of malware bevatten die het apparaat van de gebruiker besmet. Dergelijke apps staan soms een paar uur in de Play Store, maar soms ook dagen of zelfs weken.

Alliantie en Play Store

Een deel van de apps wordt door Google ontdekt en verwijderd, maar het gebeurt ook regelmatig dat beveiligingsbedrijven Google een lijst sturen. Lookout, Zimperium en ESET zijn enkele firma's die regelmatig zulke lijstjes aan Google doorgeven. Daarom zijn deze drie bedrijven 'met de hand uitgekozen om de alliantie te vormen', schrijft Google. Onduidelijk is of Google openstaat om meer beveiligingsbedrijven toe te laten tot de App Defense Alliance. 

De Play Store is de appwinkel op Android-toestellen, voornamelijk smartphones en tablets. Wereldwijd zijn er meer dan 2.5 miljard Android-apparaten verkocht. Op Apple na gebruiken alle bekende en minder bekende merken Android voor hun mobiele toestellen. In de Play Store staan meer dan twee miljoen apps en games. 

AG Connect Security-update

Wil jij meepraten over wat er speelt in het securityvak? Laat je dan tweewekelijks inspireren door de artikelen van AG Connect. Meld je hier aan.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Marieke 20 augustus 2020 09:34

Ik vind het niet

Sonia Goudezeune 03 augustus 2020 10:39

geen ervaring

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.