Loopbaan

Carriere
studeren

Doorstuderen na mbo-ICT-studie populair

Wie meteen aan het werk wil, heeft vaak moeite om baan te vinden.

© CCO / Pixabay Jarmoluk
18 december 2018

Wie meteen aan het werk wil, heeft vaak moeite om baan te vinden.

Een groot deel van de oud-studenten in ICT-support besluit om verder te studeren op niveau 4 en mbo-ICT-studenten op het hoogste niveau stromen relatief vaak door naar het hbo. Dat blijkt uit gegevens van de Keuzegids mbo 2019 die vandaag zijn gepubliceerd.

Maar liefst 61% van de mbo-studenten ICT-support leert verder. Voor studenten die de opleiding ICT-beheer hebben gevolgd besluit eveneens meer dan 6 op de 10 door te stromen naar een mbo niveau 4-opleiding. Slechts een derde van de afgestudeerde mbo-ICT’ers gaat na de opleiding meteen aan de slag. Een baan vinden kost best even tijd, omdat er jaarlijks veel mbo-ICT’ers de schoolbanken uitstromen. Degene die wel een baan vinden, krijgen doorgaans een salaris rond het mbo-gemiddelde (10,50 euro per uur). Meestal gaat deze groep fulltime aan de slag. De gemiddelde werkweek voor mbo-ICT’ers op niveau 2 en 3 bedraagt 34,9 uur, voor mbo-ICT-niveau 4 is dir 35,7 uur. Dat is hoger dan het gemiddelde van 33 uur per week voor mbo’ers.

Van de afgestudeerde mbo-ICT’ers op niveau 2 en 3 vindt 36% zijn diploma nuttig, op niveau 4 is dit gemiddeld 40%. Opmerkelijk genoeg meldt de Keuzegids – dat zich op cijfers van het ROA baseert – dat de baankansen voor mbo-ICT’ers op niveau 2 en 3 redelijk zijn, terwijl de baankansen op het hoogste niveau in het mbo (niveau 4) slecht zijn. “Met een diploma op niveau 4 is het wat moeilijker werk op niveau te vinden, maar als dat lukt is het salaris hoger”, aldus de samenstellers van de Keuzegids. De baankansen voor afgestudeerden hbo-ICT zijn daarentegen goed en het salaris is daar aanzienlijk hoger.

Verschillende mbo-ICT-opleidingen

Er zijn twee mbo-opleidingen op het gebied van ICT-support: medewerker ICT (niveau 2) en medewerker beheer ICT (niveau 3). Bij de eerste opleiding leer je computers gebruiksklaar te maken en onderdelen te vervangen als dat nodig is. Met een diploma van de niveau 3-opleiding heb je wat meer verantwoordelijkheden: niet alleen kabelstrekken, beeldschermen installeren en computers vervangen behoort tot je takenpakket; je verhelpt ook storingen, zorgt voor onderhoud en je zet software op de computers en tot slot leer je mensen hoe ze hun computers kunnen gebruiken.

Daarnaast zijn er de opleidingen ICT-beheerder (niveau 4), netwerk- en mediabeheerder (niveau 4), en applicatie- en mediaontwikkelaar (niveau 4). De opleiding tot ICT-beheerder leidt ICT-beheerders op die zorgen voor de ontwikkeling en uitvoering van informatiesystemen. Vaak regelen zij ook de helpdesk, waar mensen met vragen terecht kunnen. Afgestudeerde netwerk- en mediabeheerders hebben de verantwoordelijkheid voor het computernetwerk en de beveiliging ervan. De beroepsrichting applicatieontwikkeling houdt zich meer bezig met programmeren. Als ontwikkelaar van applicaties kun je je ook specialiseren in computergames met de opleiding gamedeveloper (niveau 4).

Eerste jaar doorkomen lastig

Bij veel niveau 2 en 3 mbo-ICT-opleidingen is het volgens de Keuzegids lastig om het tweede jaar te halen. Veel studenten mogen of willen na het eerste jaar niet door met de opleiding. Bij de niveau 4 -opleidingen mbo-ICT is het eerste jaar doorkomen op de meeste scholen juist geen probleem. Zonder vertraging je diploma halen is bij deze studies vaak lastiger. Een ander punt voor verbetering is de loopbaanvoorbereiding. De studenten willen dat dit naar een hoger niveau wordt getild. Ook de sfeer kan op veel scholen beter. De studenten hebben niet het idee dat er naar hun mening geluisterd wordt.

Kijk hier voor meer informatie over de Keuzegids mbo 2019.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.