Beheer

Cloud
'Door pandemie staat cloud niet meer ter discussie'

'Door pandemie staat nut cloud niet meer ter discussie'

Door Covid-19 is er een groeiende vraag naar SaaS-licenties, becijfert Gartner.

© Pixabay CC0
23 juli 2020

Door Covid-19 is er een groeiende vraag naar SaaS-licenties, becijfert Gartner.

Door de Covid-19-pandemie is er geen enkele discussie meer over het nut van cloud. Omdat werknemers thuis aan het werk zijn, groeit de vraag naar SaaS-licenties sterk, zeggen de analisten van Gartner. Voor 2020 wordt een totale omzet van 257,9 miljard dollar verwacht door publieke clouddiensten. Een groei van 6,3 procent vergeleken met de omzet van 2019.

De meeste omzet komt door software-as-a-service, becijferden de analisten. “Dat komt door de voortdurende verschuiving van on-premise software naar een SaaS-model, in combinatie met de toegenomen behoefte aan nieuwe  samenwerkingssoftware tijdens Covid-19.” De SaaS-markt zal groeien naar een omzet van 104,7 dollar in 2020.

Kostenstructuur cloud

Desktop-as-a-service (Daas) groeit het sterkst qua omzet, met 95,4 procent naar 1,2 miljard dollar. Gartner definieert DaaS als een volledige gehoste desktop die aan de gebruiker wordt aangeboden. Ook beheer, het patchen en onderhoud wordt geregeld. Volgens de analisten is DaaS een goedkope optie voor bedrijven die hun werknemers op afstand een veilige oplossing willen geven.

“Publieke clouddiensten geven CIO’s twee duidelijke voordelen tijdens de Covid-19-pandemie. Namelijk kosten per gebruik en het verdelen van uitgaven. De investering vooraf is voor CIO’s duidelijk minder hoog als ze kiezen voor cloudtechnologie en niet de capaciteit van een eigen datacenter vergroten of traditionele licentiesoftware aanschaffen”, aldus analist Sid Nag.

Volgens hem is door Covid-19 elke discussie over het nut van de cloud gestopt. “Voor 2020 zullen organisaties die werken op afstand willen faciliteren prioriteit geven aan samenwerkingssoftware, beheer van mobiele apparaten, oplossingen voor afstandsonderwijs en beveiliging, en ook de infrastructuur zodat meer capaciteit wordt ondersteund.”

1
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 23 juli 2020 12:37

Tja, en met de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie inzake Schrems komt het gebruik van cloud juist onder druk te staan.
Het EU-US Privacy Shield framework is ongeldig verklaard, de bruikbaarheid van Standard Contractual Clauses (SCCs) en Binding Corporate Rules (BCRs) staat ter discussie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.