Management

Apps
Chrome

Doodvonnis Chrome-apps opgerekt

Apps voor ChromeOS, Windows, Mac en Linux kunnen tot juni 2022 blijven werken.

© Google
11 augustus 2020

Apps voor ChromeOS, Windows, Mac en Linux kunnen tot juni 2022 blijven werken.

Google is coulant naar het vermoedelijk geringe aantal gebruikers van Chrome-apps, de browsertoevoegingen die tussen extensies en volwaardige apps leven. Tot juni 2022 kunnen de apps worden gebruikt op alle platformen waar ze voor zijn gemaakt.

Google is nogal aan het schuiven met het einddatum voor de Chrome-apps. In 2016 concludeerde het bedrijf al aan dat de apps niet de gehoopte populariteit onder de eindgebruiker hadden gekregen. Het platform zou uitgefaseerd worden voor alle besturingssystemen behalve ChromeOS. Ontwikkelaars en gebruikers zouden dat volgens de aankondiging merken doordat nieuwe apps vanaf dat jaar uitsluitend voor ChromeOS konden worden ingediend. Bestaande apps voor de overige platformen konden nog tot uiterlijk 2018 worden gebruikt. De apps voor ChromeOS zouden daarentegen in de nabije toekomst gewoon blijven functioneren.

Later werd een formele einddatum voor die apps gesteld op juni 2020 en die voor ChromeOS op juni 2021. Afgelopen januari kondigde Google nog aan dat de ondersteuning van het Google-app-platform 'dit jaar' zou eindigen voor Windows Mac en Linux. Daar is geen gevolg aan gegeven.

Nu komt Google met de mededeling dat de apps werken tot juni 2021. Organisaties kunnen echter nog een jaar verlenging van de ondersteuning vragen. Ook de ondersteuning voor Chrome-apps op WebOS houden een jaar langer ondersteuning. Uiteindelijk staakt Google het complete platform dus in juni 2022.

Extensies zijn de nieuwe weg

Google benadrukt dat deze data niet gelden voor de Extensies in Chrome. Ontwikkelaars van Chrome-apps wordt dan ook aangeraden hun apps om te bouwen tot een extensie.

Het verschil tussen apps en extensies is altijd een lastige geweest. Extensies zijn toevoegingen die in de browser actief zijn. Chrome-apps zijn rijker in functionaliteit maar makkelijker te installeren en gebruiken dan een zelfstandige app.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.