Management

Storage
Kerkklok

Doodsklok voor harde schijf luidt nadrukkelijk

Harde schijf gaat in rap tempo de tape achterna.

© CC BY-SA 3.0 DirkVE
10 augustus 2017

Harde schijf gaat in rap tempo de tape achterna.

De aanschaf van harde schijven krijgt steeds minder zin. Solid State Disks zijn sneller, worden groter en hebben ook andere voordelen. Wat de harde schijf rest, is de prijs ... net als de tape. En tape is goedkoper dan harde schijven.

De annonceringen van op de Flash Memory Summit 2017 spreken boekdelen. Toshiba annonceerde bijvoorbeeld een SSD in 2,5-inchformat van 30 terabyte. In 3,5-inch-formaat lanceerde Viking Technology een SSD van 50 terabyte. En Samsung stelde een hardeschijf-alternatief van 128 terabyte in het vooruitzicht; die moet in 2018 op de markt komen.

Daarmee verliezen producten van harde schijven het op één van de bastions die ze betrokken hebben, glorieus van de Solid State Disk. Lange tijd konden ze schermen met de superieure opslagcapaciteit van hun producten; die dagen zijn ten einde. Voor schijven van 2,5 inch is 2 gigabyte zo'n beetje het maximum, bij 3,5-inchschijven werkt men hard aan schijven van 16 tot 20 terbyte. Die moeten binnen 2 tot 3 jaar op de markt komen. Op dit moment is 12 terabyte per 3,5-inchschijf het maximum.

Opslagcapaciteit valt dus weg als argument voor harde schijven. En de SSD's konden al bogen op voordelen als veel snellere toegang tot de data, robuustheid en energiezuinigheid door het ontbreken van bewegende delen en mogelijkheden van nog grotere doorvoersnelheid door de overstap op de Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification, met parallellisatie van toegangspaden die gebruik maakt van de mogelijkheden van SSD's.

Blijft over de prijs. En dat verschil wordt voor hardeschijffabrikanten in afnemende mate een argument. IDC voorspelde eerder dit jaar dat SSD's per terabyte grekend in 2021 gemiddeld nog 2,2 maal zo duur zullen zijn als harde schijven. Anno 2017 ligt dat verschil nog op 6,6. Als het prijsverschil in de buurt van een factor 2 komt, wordt het al snel aantrekkelijk om uit te rekenen, of de voordelen van SSD's die extra investering rechtvaardigen. Juist ook in rekencentra. SSD's besparen natuurlijk ook aanmerkelijk op ruimtebeslag en energiekosten. Het valt bovendien te verwachten dat het prijsverschil na 2021 blijft afnemen.

De harde schijf gaat dus onontkoombaar dezelfde weg als tape, dat voor de komst van de harde schijf het dominante opslagmedium was. Met dat verschil dat tape is blijven bestaan, en nog steeds beduidend goedkoper is dan harde schijven. Het wordt dan ook de vraag of er nog plaats is voor harde schijven in de opslaghiërarchie, als SSD's alle parate data opslaan en tape bij organisaties met massale dataverzamelingen op de achtergrond zorgt voor massaopslag van minder courante gegevens.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
7
Reacties
Ruud 19 augustus 2017 18:58

Zeg, wanneer gaan jullie iets doen aan het taalgebruik in jullie artikelen? Of gebruiken jullie vertaalcomputers om artikelen uit andere landen te vertalen in het Nederlands. Hoe dan ook, het lijkt nergens op! Zeg nou zelf:
"Annonceren"??? Wat is er mis met het Nederlandse aankondigen???
"producten van harde schijven"??? Nooit geweten dat harde schijven naast een opslag- ook nog een productiefunctie hebben...!
"glorieus verliezen"??? Kom op zeg!!!
En welke "bastions" hebben harde schijven ooit betrokken???
En dat harde schijven ook nog konden schermen, dat is helemaal verrassend.
Echt ver beneden Nederlands peil!!!

Kees Noorlander 12 augustus 2017 13:30

Voor schijven van 2,5 inch is 2 terabyte zo'n beetje het maximum, zal bedoeld zijn.
Een doorbraak komt er pas als in laptops er eindelijk SSD's komen van 1 terabyte of meer, voor een redelijke prijs. Was het maar zo dat dat in rap tempo gaat gebeuren.

J.de Grood 10 augustus 2017 16:11

In deze tak van sport bepalen managers (helaas) wat er gekocht gaat worden dus niet gehinderd door enige kennis van zaken maar alleen poengestuurd, dat houdt dus in dat de ouderwetse harde schijf vast nog wel even in gebruik zal blijven. Daar komt de factor betrouwbaarheid nog bij en dan is de schijf gewoon in het voordeel.

Omar 10 augustus 2017 12:51

Mooi onderwerp! Maar helaas heel slecht geschreven.

Theo T. 10 augustus 2017 12:21

Is dit moderne journalistiek? Wat een berg aan typo's en spelfouten!

Henk 10 augustus 2017 12:08

"Voor schijven van 2,5 terabyte is 2 gigabyte zo'n beetje het maximum"?
Misschien nog even aanpassen :-)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.